Frøslevlejrens Museum har de bedste besøgstal i 20 år
I 2013 besøgte over 50.000 gæster Frøslevlejrens Museum – det er museets bedste besøgstal siden 1993.
Hele 50.361 gæster besøgte Frøslevlejrens Museum i 2013. Sidste gang, museet rundede 50.000 besøgende, er 20 år siden, nemlig tilbage i 1993.
2013 skiller sig også ud i forhold til 2012, hvor museet havde 47.536 besøgende. Det betyder, at museet på et enkelt år har haft en fremgang hvilket er en fremgang på næsten 3000 besøgende.
Overinspektør på Frøslevlejrens Museum Henrik Skov Kristensen mener, at museets flotte besøgstal har en helt særlig årsag:
- Jeg er sikker på, at forklaringen skal findes i museets nye, permanente udstilling om Fårhuslejren 1945-1949, som åbnede d. 22. marts 2013. Den har uden tvivl trukket mange til, både lokalt og nationalt, siger Henrik Skov Kristensen.
Fårhuslejren var navnet på den internerings- og senere straffelejr, som blev indrettet i Frøslevlejrens bygninger efter Anden Verdenskrig. Fårhuslejren blev den største straffelejr for landssvigere i Danmark. De fleste af strafafsonerne kom fra det tyske mindretal.
Balance i historien
Og faktisk har det tyske mindretal i Sønderjylland efterspurgt en udstilling om Fårhuslejren, lige siden Frøslevslejrens Museum åbnede i 1969, fortæller Henrik Skov Kristensen.
- Der har været et stort ønske fra det tyske mindretals side om, at også Fårhuslejrens historie blev behandlet for på den måde at skabe balance i historien. Derfor har den nye udstilling fået det tyske mindretal til at strømme til. På den måde har vi tiltrukket et helt nyt publikum med Fårhus-udstillingen, og det er vi utroligt glade for, siger han.
Interessen for Fårhuslejrens historie er også blevet understreget af den omtale, som Henrik Skov Kristensens bog fra 2013 om lejren, ”Straffelejren – Fårhus, landssvigerne og retsopgøret”, skabte i lokale og landsdækkende aviser.
- Debatten og besøgstallene viser, at Fårhuslejren og dens historie stadig er relevant den dag i dag, siger Henrik Skov Kristensen.
Han fortæller, at museets plan for 2014 er at færdiggøre den nyopstilling af museets permanente udstilling om Frøslevlejren 1944-45, som er foretaget etapevist de sidste par år. Den permanente udstilling om tiden fra 1944 til 1945, hvor lejren var en tysk interneringslejr for primært danske modstandsfolk, huses i det tidligere hovedvagttårn og i en tidligere fangebarak.
Om nyopstillingen betyder, at museet kan fastholde de flotte besøgstal fra 2013, må tiden vise. Henrik Skov Kristensen vil ikke spå om det kommende års antal besøgende, men understreger, at omkring 50.000 besøgende er et meget nydeligt besøgstal:
- Især for et museum, hvor man altså ikke lige dumper ind. Hvis man besøger Frøslevlejrens Museum, så er det fordi, at man har besluttet sig for at gøre det.
Frøslevlejrens Museum holder lukket i december og januar, men udstillingerne åbner igen til februar.