Få en historisk start på dagen
Vikingernes tatoveringer, moden i Matador og Christian 4.’s kvindelige bekendtskaber: Nationalmuseets nye koncept ”Historiske morgener” byder på foredrag og kaffe for de morgenfriske.
"Historiske morgener" er Nationalmuseets nye foredragskoncept for A-mennesker i alle aldre - om så du er studerende, pensionist, på barsel eller lige kan nå at stikke hovedet forbi til en kop kaffe og et skud historie på vej på arbejde. ”Historiske morgener” åbner dørene for en morgenstund med historie i mund første gang fredag den 9. oktober kl. 08.30-09.30 om vikingernes tatoveringer.
Rammen er museets smukke Guldbergsal, hvor vi serverer friskbrygget kaffe og masser af gode historier - altid med en aktuel krog til at sætte scenen, for eksempel et jubilæum eller en anden mærkedag. Få en forsmag på efterårets tre ”Historiske morgener” nedenfor, og reserver en gratis billet på billet.natmus.dk (Gebyr: 10 kr. inkl. kaffe).
”Vikingernes tatoveringer” - 9. oktober kl. 08.30-09.30
Første omgang ”Historiske morgener” om vikingernes tatoveringer finder sted på ”Leif Eriksen Day” - mindedagen for Leif den Lykkelige i USA. For var vikingerne overhovedet tatoverede? Og hvis ja, hvordan så de tatoveringer så ud? Forsker på Nationalmuseet Maria Baastrup fortæller, hvad vi egentlig ved om vikingernes tatoveringer.
Du kan også møde den anerkendte tatovør Colin Dale, som overvejende benytter sig af gammeldags tatoveringsteknikker og er stærkt inspireret af vikingetidens symboler og æstetik. Han har blandt andet tatoveret Nationalmuseets formidlingsmedarbejder Inge-Mette Pedersen, som også vil være til stede, vise sine mange tatoveringer frem og fortælle om inspirationen, som kommer fra arkæologiske genstande.
(RETTELSE: Tatovør Colin Dale har desværre aflyst)
”Moden i Matador” - 6. november kl. 08.30-09.30
Næste omgang ”Historiske morgener” handler om ”Moden i Matador” og finder sted fredag den 6. november: Dét er nemlig tante Møghes fødselsdag. Og hvem husker ikke tante Møghe råbe efter ”den grå atlaskes”? Maudes Hr. Jørn-kreationer? Eller Ellen Skjerns hjemkomst fra Paris i allersidste afsnit af Matador, hvor hun var iført en Christian Dior-kjole i det såkaldte ”New Look”?
Julie Sommerlund, prodekan for Det Humanistiske Fakultet, fortæller om stilhistorie i Korsbæk, om symbolikken i tøjet og karakterernes udvikling. Maj Ringgard, som er konservator på Nationalmuseet, fortæller om, hvordan Matador spejler tekstilbranchens udvikling.
”I seng med kongen” - 27. november kl. 08.30-09.30
Årets tredje og sidste ”Historiske morgener” finder sted fredag den 27. november - den dag, Christian 4. blev gift med Anna Cathrine af Brandenburg i 1597. Som det ofte var tilfældet med de danske konger, var ægteskabet bestemt af politik og ikke af kærlighed. Så den måtte kongerne finde uden for ægteskabet, og Christian 4. var bestemt ingen undtagelse. Historiker Sarah Marie Larsen fører os gennem den kendte konges ægteskaber og eskapader.
Reserver gratisbillet til Historiske morgener på billet.natmus.dk (Gebyr: 10 kr. inkl. kaffe).
Obs.: Begrænset deltagerantal.