Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
4. marts 2019

Din bolig - vores historie

De almene boliger udgør i dag en femtedel af boligmassen i Danmark, og generationer af danskere bor i – eller har boet i – en almen bolig. Nationalmuseet vil dokumentere og bevare danskernes liv i almene boliger for eftertiden, fordi disse spiller en vigtig rolle i Danmarks historie, i den danske velfærdsstat og i mange danskeres liv.

Derfor opfordrer Nationalmuseet alle beboere i en almen bolig til at dele deres personlige beretning om deres hjem. Indsamlingen foregår digitalt indtil den 31. december 2019. Her kan dén million beboere, som bor alment, fortælle om dagliglivet i deres boligområde, deres opgang, om naboskab, udfordringer og drømme, og hvad der gør deres bolig til et hjem. Beboere kan beskrive, filme og fotografere deres liv og bidrage til historien om de danske almene boliger.

Fakta om indsamlingen

  • Hvornår? Indsamlingen løber frem til den 31. december 2019.
  • Hvor? Nationalmuseets indsamlingssite kan findes via https://natmus.dk/dinbolig/ eller www.bl.dk.
  • Hvordan? På indsamlingssiden er der en vejledning i, hvordan man indsender sit bidrag. Der kan også indsendes fotos, videoer og lydfiler.
  • Hvorfor? Bidragene bevares for eftertiden i Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser. Bidragene vil anvendes både til forskning og formidling.

Indsamlingen sker i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger, der i 2019 fejrer 100-års jubilæum. BL er brancheorganisation for de almene boligforeninger i Danmark.

Administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, siger om initiativet:

”Vi er både glade for – og stolte over – at Nationalmuseet laver denne indsamling af beretninger fra vores beboere. For os er det en anerkendelse af den rolle, som de almene boligorganisationer spiller i dagens Danmark. Jeg håber, at rigtigt mange af vores beboere bidrager til Nationalmuseets indsamling. Det vil give et helt unikt indblik i det levede liv i de almene boliger. Det er en værdig måde at fejre vores 100 år på.”

Om baggrunden for indsamlingen siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev:

”Den danske model med almene boliger er en del af historien. Det er befolkningen, der former landet. Det synes jeg, at boligforeningerne er et godt eksempel på. Det er ikke en bevægelse skabt af konger. Heller ikke nødvendigvis af politikere. Men af befolkningen.”

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/YHWDjqVebic" width="560" height="315" frameborder="0"></iframe>

Mange almene boliger blev bygget i kølvandet på Anden Verdenskrig, da der var stor boligmangel i Danmark. Fra 1940’erne og fremefter har almene boliger derfor været ramme for mange danskeres liv.

”Samtidsdokumentation af livet i og omkring danskernes boliger er en væsentlig opgave for Nationalmuseet. De almene boliger har været en overset boligform, selvom cirka en million af Danmarks befolkning bor i en. Med denne indsamling tager vi temperaturen på livet, som udfolder sig hos de mennesker, der bor i almene boliger i dag,” fortæller Lykke L. Pedersen, der er seniorforsker og faglig ansvarlig for undersøgelsen.

Fakta om Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser

  • Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser er arkiv med over 50.000 personlige beretninger og 51.000 dagbøger.
  • Senest har Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser indsamlet over 8.000 dagbøger samt fotos og videoer fra en enkelt dag i 2017.
  • Arkivet indsamler og bevarer materialet ud fra persondatalovens bestemmelser og Nationalmuseets etiske retningslinjer på området.

Se også