Dansk udstilling om vikinger åbner i Kina 27. marts
Den første udstilling i Kina om danske vikinger åbner den 27. marts i byen Suzhou.
Når udstillingen, Dragons of the Northern Seas, åbner den 27. marts i byen Suzhou nær Shanghai, kan et kinesisk museumspublikum glæde sig til at se nogle af de ypperligste fund fra Danmarks vikingetid og opleve et rekonstrueret vikingeskib.
Det formidles blandt andet af dygtige museumsformidlere fra Danmark, der klædt som vikinger, fortæller om vikingernes dagligliv og fremviser vikingernes særlige håndværk og kampteknikker.
Museumsdirektør ved Sydvestjyske Museer Flemming Just står i spidsen for det konsortium, som har skabt udstillingen. Han glæder sig til, at udstillingen på Suzhou Museum åbner.
- Udover at vi indvier kineserne i en væsentlig og dramatisk del af Danmarks og Europas historie, bidrager udstillingen også til at åbne døre for turisme og erhvervsliv. Det blev således understreget af dronningens besøg i Suzhou i 2014, siger Flemming Just.
Deltagerne i konsortiet bag udstillingen er Sydvestjyske Museer, der bidrager med fund fra vikingernes handelsby Ribe. Det er Vikingeskibsmuseet der sender et rekonstrueret vikingeskib til Suzhou. Det er Nationalmuseet, der stiller nogle af sine flotteste fund til rådighed samt Aarhus Universitet. Til udstillingen er produceret en 30 minutter lang film, hvor blandt andre Dronningen fortæller, ligesom udstillingen følges op med en bog om vikinger på kinesisk og engelsk.
Udstillingen indgår i den dansk-kinesiske kultursatsning, som er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og den danske ambassade i Beijing.
Kulturminister Marianne Jelved har store forventninger til vikingeudstillingen.
- Udstillingen i Suzhou vil give et stort kinesisk publikum mulighed for at gå på opdagelse i en fascinerende del af den danske kulturhistorie, hvor søfarten og de internationale handelsrelationer også var båret af en stærk kulturudveksling, der trækker tråde til Kina. Jeg er sikker på, at der venter publikum en stor oplevelse. Samtidig står samarbejdet mellem de danske og kinesiske kulturinstitutioner og museer utroligt stærkt. Det skyldes ikke mindst kultursatsningen i Kina, som er med til at styrke den kinesiske efterspørgsel endnu mere, udtaler Marianne Jelved.
Kinesiske forbindelser
Udstillingens grundfortælling handler om de søfarende vikinger, der takket være havgående skibe sejlede fra Amerika i vest til den arabiske verden i øst. Det er fortællingen om, hvordan de erobrede land og bosatte sig i fremmede verdener, og det er historien om globaliserede handelsmænd, der bragte både varer og fremmede impulser med sig hjem til Skandinavien.
For at vise skibets store betydning for vikingerne udstilles et vikingeskib i udstillingen. Den 10 meter lange rekonstruktion af et norsk vikingeskib, der er bygget på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, bliver udstillet med årer, uldsejl og rigning af håndlavet tovværk af lindebast og hestehår.
Det var takket være skibene, at vikingerne skaffede sig varer og impulser så langt væk fra som Kina. Selvom vikingerne aldrig selv sejlede derud, viser arkæologiske fund i Skandinavien, at vikingerne købte silke fra Kina gennem arabiske mellemmænd. Også vikingernes håndværkere benyttede sig af teknikker, der oprindelig stammede fra Kina, og de lod sig inspirere af kinesisk kunst. Det gælder for eksempel et dragehoved, som vises i udstillingen. Det har så mange ligheder med samtidige kinesiske drager, at den danske håndværker må have set en kinesisk drage og brugt den som forlæg.
Levende vikinger formidler
Levende formidling af vikingerne er en del af udstillingen. Det skal give det kinesiske publikum fornemmelsen af at være viking. En dansk museumsformidler rejser til Kina for at instruere kinesiske kolleger i selv at formidle de kopier af vikingefund og dragter som museumsgæsterne kan røre ved og prøve.
Også danske vikingehåndværkere og vikingekrigere besøger Suzhou Museum for at vise deres kunnen. De skal gøre vikingetidens mennesker mere håndgribelige og formidle dagligliv og håndværk. I Juni måned besøger to vikingekrigere museet for at optræde med daglige kampshows.
Vikingetidens dragter er et væsentligt element i udstillingen. De kinesiske museumsgæster kan iføre sig dragter og tage et foto af sig selv som fortidig skandinav.
De kan også få en fornemmelse af, hvordan det var at sejle på togt. Udover skibskopien indgår en skibsside, så publikum kan tage fat i årene og mærke vægten af de imponerende fartøjer.
Der er også en række kreative tiltag for børn. De kan fremstille perspektivkasser med vikingeskibsmotiver, lave kreative udgaver af enten en kinesisk drage eller Midgårdsormen og male deres eget vikingeskjold.
- Den levende formidling, hvor gæsterne kan røre ved tingene er en integreret del af dansk museumsformidling, men det er noget mere uvant for et kinesisk publikum. Vi giver dem mulighed for at udforske vikingetiden med flere sanser, når de rører ved genstandene og prøver smukke kopier af vikingetidsdragter, siger Flemming Just.
Udstillingen åbner den 27. marts og vises frem til 28. juni. Udstillingen er en del af den dansk – kinesiske kultursatsning, som finder sted i 2014 og 2015.
Fakta om samarbejdet:
- Dragons of the Northern Seas er skabt på initiativ af museerne i de to venskabsbyer Suzhou og Esbjerg.
- Udstillingen er udarbejdet i samarbejde med Suzhou Museum og et konsortium bestående af nogle af Danmarks førende museer og forskningsinstitutioner: Sydvestjyske Museer, Aarhus Universitet, Vikingeskibsmuseet og Nationalmuseet, der rummer nogle af de fineste arkæologiske samlinger i Danmark.
Fakta om kultursatsningen:
- Kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina styrkes i 2014 og 2015 med en særlig kultursatsning, der involverer en række toneangivende kulturaktører i begge lande.
- Indsatsen strækker sig fra september 2014 til og med juli 2015. Den dansk-kinesiske kultursatsning er blevet til i et tæt samarbejde mellem Kulturministeriet, Det Danske Kulturinstitut og Den Danske ambassade i Beijing, samt Statens Kunstfond, danske kulturinstitutioner, kunstnergrupper og enkeltstående kunstnere.
Fakta om Suzhou
- Byen Suzhou er en af Kinas gamle kulturbyer og mere end 2500 år gammel. Byen har over 5 millioner indbyggere.
- Suzhou Museum regnes for et af Kinas bedste og er tegnet af den berømte kinesisk-amerikanske arkitekt I.M. Pei. Museet besøges årligt af 1,5 millioner gæster.