Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
7. juni 2018

Danmarks glemte by i Indien

Nationalmuseet åbner et nyt kapitel i udstillingen "Stemmer fra kolonierne". Fra den 29. juni kan gæsterne besøge ”Serampore – den glemte koloni”.

Kolonitiden er et mørkt kapitel i Danmarkshistorien. Samfund og kulturer blev ødelagt i jagten på luksus­varer, og mennesker blev gjort til slaver. Men i Indien i Serampore, ved storbyen Kolkata (Calcutta), har Danmark et andet eftermæle. Her ser mange den danske periode fra 1755-1845, som en kulturel opblomstringstid.

Den by kan gæsterne besøge på Nationalmuseet. I udstillingen ”Serampore – den glemte koloni” træder man direkte ind i Serampores hektiske byrum, hvor cykler, køer og biler snor sig rundt om den gamle danske kirke, kirkegården, universitetet og højhusene. Man kan åbne vinduerne ind til bygningerne og møde de lokale, som fortæller om kolonibygningernes betydning i dag.

Den danske kolonitid har efterladt sig Indiens første, moderne universitet, en kro, en kirke og grønne åndehuller i en by, hvor betonhøjhuse skyder op over alt. Resterne af den fælles dansk-indiske historie var ved at falde i ruin. Men siden 2013 har Nationalmuseet i partnerskab med Realdania og med en stor indsats fra indiske myndigheder, arkitekter og håndværkere fået reddet flere af bygningerne i sidste øjeblik.

I Indien kender de Frederik 6.
”Da vi først kom til Serampore, var vi noget skeptiske over at skulle restaurere kolonibygninger. Vi var i tvivl om der ville være en lokal interesse, for kolonibygninger bærer jo på historien om udenlandsk herredømme. Men vi har mødt stor opbakning hos borgerne og de lokale myndigheder, som også har bidraget økonomisk til projekterne”, siger Serampore Initiativets projektleder, seniorforsker Bente Wolff fra Nationalmuseet.

Kolonitidens forhold mellem danskere og indere var ikke altid gnidningsløst. Der var helte og skurke på begge sider, men det var et langt mere ligeværdigt forhold end i så mange andre kolonier. Mange indere blev rige af at investere i de europæiske handelstogter.

”I Serampore blev købmanden Raghuram Goswami så rig, at han tilbød at købe hele byen af danskerne i 1845. En af hans efterkommere møder gæsten udstillingen. De studerende på universitetet kender historien om Frederik 6., der tillod avis-og bogtrykkeri og moderne uddannelse for indere af alle kaster og begge køn”, fortæller Bente Wolff.

Kort om 90 års dansk kolonistyre i Serampore
I 1755 fik Danmark tilladelse af den lokale, indiske guvernør til at oprette en handelsloge, så man fik let adgang til handlen med silke, bomuld og salpeter. Danskerne slog sig ned i Serampore, og en international by voksede op omkring den danske handelsstation. Et guvernementshus, en kirke og en kro kom til og senere et verdenskendt universitet og et bogtrykkeri, hvor mange asiatiske sprog blev trykt for første gang. Villaer skød op, og de rigeste indiske familier anlagde store paladser side om side med de europæiske huse. Serampore blev omtalt som den smukkeste by i Indien.

Den britiske besættelse af Danmarks kolonier i Indien 1808-1815 blev et vendepunkt. Briterne havde sat sig på størstedelen af handelen og lagt store skatter på varerne. Derfor kunne Danmark ikke længere tjene nok til at opretholde en dansk handelsstation, og i 1845 solgte Danmark Serampore og Tranquebar (dansk fra 1620) til det britiske Ostindiske Kompagni.

Realdania har støttet restaureringsprojektet økonomisk som Nationalmuseets partner
Med tiden gik de danske kolonibygninger i forfald, og her i det 21. århundrede bliver bygningerne gradvist erstattet af højhuse. De næsten 100 år med dansk tilstedeværelse var snart kun bevaret i dokumenter på arkiverne. Men med støtte fra Realdania har Nationalmuseet, sammen med indiske arkitekter og håndværkere restaureret bygningerne og pustet nyt liv i den fælles historie.

Se også