Danmarks dåbsattest er farverig
I år 965 rejste Harald Blåtand en runesten til ære for sine forældre Thyra og Gorm den Gamle. Runestenen skulle slå fast, at Danmark var blevet samlet af en mægtig konge, som havde gjort danskerne kristne.
Jellingstenen er symbolet på Danmarks officielle tilblivelse og kaldes Danmarks dåbsattest. Et billede af stenen kan findes på side 1 i det danske pas.
Vikingekongens pralesten
"Der er ingen tvivl om, at Harald Blåtand har valgt de dyreste farver, man kunne komme i nærheden af i vikingetiden. Harald rejste sit monument for at prale, og han har ikke sparet på noget! Jellingstenens budskab var, at Danmark havde undergået en næsten total samfundsomvæltning. Harald skulle overbevise både de danske stormænd og den tyske kejser," fortæller Adam Bak, der er museumsinspektør i Kongernes Jelling.
Tidens tand har gnavet al farven af runestenen, og i dag står kun mønsteret tilbage på originalen. Alligevel kan forskere på Nationalmuseet afsløre, hvor farverig den har været, da Haralds runesten stod i midten af vikingeriget, på en central plads inden i Haralds Blåtands enorme monumentkompleks i Jelling.
En kopi af Jellingstenen, som står i en boligforening i Hvidovre, er blevet genopmalet, så den fremstår lige så farverig, som originalen sandsynligvis gjorde for over 1000 år siden. I et par uger har eksperter fra Nationalmuseet genopmalet den, og den bliver færdig til efterårsferien.
"Farverne er valgt ud fra den viden vi har om vikingetidens farvepalet og arkæologiske fund. F.eks fra træpaneler fra gravhøjen i Jelling, farverester på runestenen fra Bjerring Kirke og farverne på Hørning-planken, som er en rest af en stavkirke fra det midtjyske. Farverne, som bliver brugt på kopien er linoliemaling, som vi ved, vikingerne havde adgang til, "fortæller Line Bregnhøi, som er konservator på Nationalmuseet.
Vikingetiden var farverig
Konservator Line Bregnhøi har i samarbejde med kemiker Mads Christensen genskabt vikingernes farver. Det viste sig, at de var særdeles farverige. Deres dragter, skjolde og boliger var dekoreret i maksimal farvestyrke. Blandt andet gul fra auripigment, rød fra cinnober og grøn fra malakit. Nogle af farverne kunne fremstilles i Danmark. Andre har vikingerne handlet sig til, og de har været meget kostbare.
Kort om kopien i Hvidovre
Kopien af Jellingstene er støbt i 1933 og stod i Nationalmuseets palæhave. Kopien blev bemalet af Broby-Johansen omkring 1943-45. Det var ham, der fandt på navnet Danmarks dåbsattest. Under en ombygning af Nationalmuseet i 1990-91 kom kopien til Friheden. Museet ville gerne afhænde kopien, fordi man i 1983 havde fået nye og mere præcise kopier. Men nu fremstår den i sin farvepragt som vikingekongen havde ønsket, og alle kan se den udenfor i boligselskabet Friheden i Hvidovre.
Se Stenen udenfor i boligselskabet Friheden i Hvidovre, Hvidovrevej 355