Udfører en søgningSøg
8. maj 2019

Arkæolog Lis Helles Olesen modtager den prestigefyldte Westerbypris

Den 10. maj hædres arkæolog og museumsinspektør Lis Helles Olesen med Westerbyprisen 2019 for sin indsats med at kortlægge oldtiden fra luften. Samtidig modtager amatørarkæolog og detektorfører Peter Jensen et opmuntringslegat.

Hundredvis af usynlige landsbyer, befæstede anlæg og gravpladser fra oldtiden har arkæolog og museumsinspektør Lis Helles Olesen fundet ved hjælp af fotografier taget fra luften. Den 10. maj tildeles hun den prestigefyldte Westerbypris, som er en dansk hæderspris inden for arkæologi.

Erik Westerby-Fondet tildeler Lis Helles Olesen hædersprisen i anerkendelse af hendes mangeårige arbejde med luftfotoarkæologi og de mange nye opdagelser, som hendes arbejde har bragt frem i lyset. Foruden hæderen modtager hun et legat på 80.000 kroner. Amatørarkæolog og detektorfører Peter Jensen hædres samtidig med et opmuntringslegat på 20.000 kroner for sit arbejde på de danske marker.

Bestyrelsesformand for Erik Westerby-Fondet og direktør på Nationalmuseet Rane Willerslev siger om tildelingen af årets Westerbypris til Lis Helles Olesen:

”Som arkæolog og forsker har Lis Helles Olesen skabt imponerende resultater i udforskningen af oldtiden set fra luften. Hendes banebrydende arbejde og evne til at formidle nye opdagelser har kastet nyt lys over forhistorien både i og uden for fagkredse”.

Om legatet til Peter Jensen siger Rane Willerslev:

”Med stort engagement og ihærdighed har Peter Jensen med sine mange detektorfund sat adskillige prikker på det arkæologiske Danmarkskort. Hans dedikation og samarbejde med museerne er af uvurderlig betydning.”

Fortiden set fra luften

Allerede i sin studietid blev Lis Helles Olesen interesseret i mulighederne i arkæologi fra luften. Da hun skrev sit speciale kiggede hun på sort-hvid luftfotos fra 1954. Her lyste jordvolde, som omkransede marker i jernalderen, op som mønstre på de gamle fotografier og afslørede jernalderens marksystemer.

Specialet blev afleveret i 1984, og i 1986 blev Lis Helles Olesen ansat som arkæolog ved Holstebro Museum, hvor hun fortsat arbejder i dag. Her fik hendes arbejde med luftfotoarkæologi luft under vingerne, og de første flyveture tog hun i starten af 1990’erne.

Kort om Lis Helles Olesen

· Er uddannet forhistorisk arkæolog fra Århus Universitet i 1984

· Har været ansat som museumsinspektør ved Holstebro Museum siden 1986

· Har arbejdet med luftfotoarkæologi siden begyndelsen af 1990’erne

· Har udgivet flere artikler og bøger om luftfotoarkæologi bl.a. ’Fortiden set fra himlen – Luftfotoarkæologi i Danmark’

· Hendes luftfotoprojekt kan følges på hjemmesiden http://www.fortidensetfrahimlen.dk/

”På min første flyvetur fandt vi en samlingsplads fra stenalderen ved Limfjorden. Det var helt rørende, at vi kunne se et sted, der var over 5.000 år gammelt,” fortæller Lis Helles Olesen, og fortsætter:

”I 2010 fløj vi over samme område. Her var landskabet mere tørt end de forgående år, og så opdagede vi, at der lå endnu en samlingsplads lige ved siden af. Vi var så benovede over at have fundet én samlingsplads, at vi havde slet ikke fantasi til at forestille os, at der skulle være to lige ved siden af hinanden. Det var en vild oplevelse”, fortæller Lis Helles Olesen.

Det er takket være Lis Helles Olesen, at luftfoto som en egentlig arkæologisk metode er blevet udviklet i Danmark. Siden 2008 har hun arbejdet med projektet ’Fortiden set fra himlen’. I 2008 startede Holstebro Museum det luftarkæologiske projekt, hvor ni områder i Vestjylland og på Nordfyn blev affotograferet fra

luften for at finde nye arkæologiske områder. Projektet kører fortsat i dag med Lis Helles Olesen, som projektleder, og hun håber at kunne fortsætte flyvningerne og afdække hele landet.

Udover at de mange arkæologiske landvindinger har Lis Helles Olesen også formidlet oldtiden både i og uden for fagkredse. I 2015 udgav hun sammen med medforfatteren Esben Schlosser Mauritsen den rigt illustrerede bog ”Fortiden set fra himlen – Luftfotoarkæologi i Danmark’, der fortæller om resultaterne fra de første fire år i Holstebro Museums projekt. Andet bind om det interessante arbejde fra luften udkommer snart.

Med metaldetektor og graveske

Erik Westerby, som lægger navn til hæderprisen, var selv en meget vidende amatørarkæolog og en pionér inden for dansk arkæologi. Helt i Westerbys ånd modtager amatørarkæolog Peter Jensen fra Snedsted derfor et opmuntringslegat på 20.000 kroner.

I år er det 40 år siden Peter Jensen fik sin første metaldetektor. Siden da har han lagt mange timer på de danske marker, og det har ført til adskillige spændende fund. Senest fandt han det spektakulære fund ved Kallerup, som blandt andet indeholdt en kultøkse og figurer med hornede mandshoveder fra bronzealderen. Sine særlige evner som finder viste han allerede i 2005, da han var ansat som maskinfører i en grusgrav ved Sjørring. Fra førersædet på en gummiged fandt han et sjældent fund af ca. 10.000 ravperler fra bondestenalderen.

Kort om Peter Jensen

· Fik sin første metaldetektor i 1979

· Har fundet adskillige oldtidsfund. Senest det spektakulære bronzealderfund ved Kallerup, som bl.a. bestod af en kultøkse og flere bronzefigurer.

· Blev i 1980 for første gang hyret af Thisted Museum som assistent på en arkæologisk udgravning

· Er medlem af Thy Mors Metaldetektorforening og har deltaget i TV Midtvests serie ’Metaldetektiverne’.

Peter Jensen har også arbejdet som assistent ved talrige arkæologiske udgravninger i Thy, hvor han har bidraget som erfaren detektorfører. På udgravninger fører han både en metaldetektor og graveske med sikker og vidende hånd. Her kommer hans store forståelse og viden om oldtiden til udtryk, når både fund og jordlagene skal tolkes.

Om arrangementet

Arkæolog og museumsinspektør Lis Helles Olesen modtager Westerbyprisen på 80.000 kroner og amatørarkæolog og detektorfører Peter Jensen modtaget et opmuntringslegat på 20.000 kroner. Priserne overrækkes af formand for Erik Westerby-Fondet Rane Willerslev, Nationalmuseets direktør. Lis Helles Olesen holder et kort foredrag om sit arkæologiske arbejde.

Tid og sted:

Fredag den 10. maj, kl. 15.30

Nationalmuseets Festsal, Ny Vestergade 10, 1471 København K

Presse er meget velkommen

Fakta om Erik Westerby-Fondet

Erik Westerby-Fondet er oprettet til minde om Erik Westerby (1901-1981), der ydede en banebrydende indsats ved udforskningen af den ældre stenalders levn i Danmark. Erik Westerby-Fondet har uddelt Westerby-prisen næsten hvert år siden 1983.

Modtagere af Westerby-prisen:

2019: Lis Helles Olesen, arkæolog, museumsinspektør på Holstebro museum

2018: Poul Otto Nielsen, arkæolog, mag. art., overinspektør på Nationalmuseet

2017: Kristian Kristiansen, professor, dr.phil. i arkæologi og bronzealderekspert, Göteborg Universitet

2016: Lutz Klassen, dr. phil., forskningsleder ved Museum Østjylland

2015: Finn Ole Sonne Nielsen, arkæolog, mag. art., museumsinspektør ved Bornholms Museum

2014: Berit Valentin Eriksen, professor, dr. habil., forskningschef ved Center for Baltisk og Skandinavisk Arkæologi ved Gottorp Slot

2013: Ingen uddeling

2012: Bjarne Grønnow, arkæolog, ph.d., forskningsprofessor på Nationalmuseet

2011: Mogens Bencard, kunsthistoriker og arkæolog, mag.art., tidligere leder af Den Antikvariske Samling i Ribe (1961-1980) og tidligere direktør for samlingerne på Rosenborg Slot (1980-1998)

2010: Claus von Carnap-Bornheim, arkæolog, professor, dr. habil, leder af Stiftung Schleswig-Holsteinische Landesmuseen Schloss Gottorf

Se også