1864 - i krigens lange skygge
Tøjhusmuseet åbner d. 6. februar en særudstilling, som nuancerer fortællingen om Danmarks nederlag i krigen i 1864.
Krigen i 1864 var en kortvarig krig. Den var overstået på få måneder - og resultatet kender enhver. I år er det 150 år siden, at krigen blev udkæmpet, men nederlaget har i næsten lige så mange år kastet en skygge over Danmarks selvopfattelse. I skyggen fra 1864 blev vi for mange en småstat uden betydning.
Den selvopfattelse udfordrer Tøjhusmuseet i en ny særudstilling i anledning af 150-året for Anden Slesvigske Krig. Udstillingen ”1864 - Afslutning og begyndelse” åbner d. 6. februar på årsdagen for de danske styrkers tilbagetrækning fra Dannevirke.
- Udstillingen ønsker at sætte spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse, at krigen i 1864 var meningsløs, og ved den forestilling om Danmarks ubetydelighed, som opstod i kølvandet på nederlaget, siger museumsinspektør på Tøjhusmuseet og faglig ansvarlig for udstillingen Jens Ole Christensen og fortsætter:
- Nederlaget i 1864 blev efter krigen udlagt som kulminationen på en meget lang proces, hvor Danmark gennem ”300 års veltilrettelagte militære nederlag”, herunder tabet af Norge i 1814, blev reduceret til en europæisk småstat uden betydning. Denne nederlagets selvopfattelse har præget Danmarks forhold til udlandet helt frem til for ganske nylig.
Udstillingen er overskuelig og koncentreret. Den fortæller i seks montrer seks kapitler om krigen og dens eftervirkninger.
Fortællingen begynder med de sejrende danske tropper efter Første Slesvigske Krig 1848-1851, og tidens nationale tanker om folk og fædreland samt ønsket om en nationalstat. Den følger udviklingen frem til krigen mod stormagterne Preussen og Østrig i 1864.
Vi følger de danske soldater på tilbagetoget fra Dannevirke, hvor soldaterne marcherede i stærk vinterkulde, mens generalen kørte i karet; en karet der indgår i udstillingen. Vi er med under blodbadet på Dybbøl og det afgørende slag på Als samt den efterfølgende fredsforhandling.
Her kunne udstillingen slutte, men Tøjhusmuseet har valgt at dedikere halvdelen af udstillingen til tiden efter nederlaget og frem til i dag. Den var præget af en pacifistisk neutralitetspolitik og forskellige politiske fortællinger udsprunget af nederlaget under paroler såsom: ”Hvad kan det nytte”; og fokus på indre værdier under mottoet ”hvad udad tabes skal indad vindes”.
Udstillingen tager os også til Københavns Befæstning, som i Tøjhusmuseets optik bedst forstås i forlængelse af krigen i 1864. Og i lyset af småstatstanken fortæller udstillingen om Danmark og danskernes valg under Anden Verdenskrig og under Den Kolde Krig frem til Murens fald.
Den sidste montre er helliget tiden fra Murens fald og frem til i dag, hvor Danmark siden 1990’erne har engageret sig aktivt i konflikter i Eksjugoslavien, Afghanistan og Irak.
- Måske har Danmark først nu i vores egen tid gjort helt op med skyggen fra 1864, siger Jens Ole Christiansen, som lader spørgsmålet gå videre til de besøgende i udstillingen.
Som led i udstillingen vil skoleklasser fra hele landet i 2014 give deres fortolkning af krigen og bidrage til udstillingen. Det sker gennem undervisningsforløbet POP-UP 1864 skabt i samarbejde med Historiecenter Dybbøl, Kunstmuseet Arken og Kulturstyrelsen, fortæller Mette Liv Skovgaard fra Tøjhusmuseets skoletjeneste.
- Tøjhusmuseet giver med POP-UP 1864 børn og unge en stemme i samfundsdebatten om krig og national identitet. Eleverne nutidsfortolker krigen og bliver en del af udstillingen gennem besøg på museet, hvor de skaber kunstværker, street art, digte og film om 1864, der lægges ud på den digitale fototjeneste Instagram og vises i udstillingen, siger hun.
Tre klasser har allerede skabt pop-up-udstillinger, som indgår i Tøjhusmuseets udstilling fra begyndelsen og i løbet af året vil elever ”poppe-up” uden for Tøjhusmuseets vægge og blande sig i samfundsdebatten.
Udstillingen kan ses på Tøjhusmuseet fra d. 6. februar – d. 30. december 2014. Der er gratis adgang til særudstillingen samt til Tøjhusmuseets faste udstillinger.
Til pressen:
Udstillingen er åben for pressen d. 5. februar. Kontakt presseansvarlig Henrik Schilling for en aftale.