7. april 2025
Feltarbejde på en 7000 år gammel undersøisk boplads
Tudsehage ved Skælskør Fjord er en af verdens bedst bevarede stenalderbopladser under vand. Selvom bopladsen er over 7000 år gammel, er enestående fund blevet bevaret i de iltfattige sedimentlag – heriblandt redskaber af tak og knogler samt blade, der stadig fremstod friske, som var de netop faldet fra træerne.
Desværre er bopladsen truet af erosion. De oldsager, der i årtusinder har været beskyttet af sand og dynd, risikerer nu at blive blotlagt og forsvinde i takt med sedimentet eroderer væk. For at forstå og imødegå denne trussel samarbejder vi med Vikingeskibsmuseet om at undersøge bopladsen og de miljømæssige forhold, der påvirker dens bevaring.
Som en del af undersøgelsen har vi tidligere placeret træklodser på lokaliteten for at måle den aktuelle nedbrydningstilstand. Samtidigt har vi indsamlet 7000 år gammelt træ, der nu analyseres i laboratoriet. Udvendigt ser træet overraskende velbevaret ud, men indeni fortæller det en anden historie – cellerne er så nedbrudte, at strukturen minder om våd opvaskesvamp.
Heldigvis rummer netop disse fund værdifuld viden. Vi arbejder nu på at ekstrahere DNA fra de bakterier, der nedbryder træets celler under Tudsehages særlige forhold. Denne indsigt kan ikke blot hjælpe os med at forstå forfaldsprocesserne, men også bidrage til fremtidig bevaring af undersøiske kulturarvssteder.
Læs mere om Tudse Hage her: