Viser mobilmenuFold ud

Kirkerne i Jelling

Kirkerne i Jelling
Jelling kirke i dag. Stenkirken i Jelling blev bygget i starten af middelalderen.

Den stenkirke, man nu kan besøge i Jelling, blev bygget i starten af middelalderen, nemlig omkring år 1100.

Før stenkirken blev opført, havde man bygget tre trækirker efter hinanden. Alle tre kirker brændte ned. Den ældste trækirke var den største af trækirkerne, måske var den næsten lige så stor som den stenkirke, der står i dag. I vikingetiden var det en meget stor kirke, man kan sige, at den var en konge værdig. Den første trækirke blev sikkert bygget omkring år 965 e.Kr. Det vil sige, at kong Harald Blåtand efter alt at dømme lod kirken bygge.

Udgravninger af andre trækirker fra vikingetiden har vist, at det ofte var stormænd, der stod for kirkebyggeriet. Lisbjerg kirke ved Århus er et eksempel på netop det. Rundt om kirken har man fundet resterne af en stor indhegning. 

Jelling indhegnet?

Under den nuværende stenkirke har man, ligesom i Jelling, fundet resterne af en trækirke fra vikingetiden. Under trækirken har man desuden fundet resterne af en endnu ældre træbygning. Denne træbygning var sandsynligvis hjemsted for en stormand og hans familie. Det ser ud, som om stormanden på et tidspunkt har givet sin jord til kirken og selv er flyttet. Den, der havde magt over kirken, havde også magt over de troende. Det er sikkert grunden til, at stormanden fra Lisbjerg var så gavmild.

Også ved Jelling har man fundet resterne af en stor indhegning rundt om kirken og storhøjene. Måske skal vi også lede efter en stormandsgård her. Kun fremtidige arkæologiske undersøgelser kan vise os, om der også lå en stormandsgård inden for indhegningen rundt om Jelling kirke. Indhegningen kan også have skjult Haralds sten og kirke. Måske var det kun de særligt udvalgte der havde adgang til det hellige område med kirken i centrum.
 

Jelling indhegnet?
Udgravningsbillede fra 2007. Her ses en del af den store indhegning, der gik rundt om Jelling kirke, høje og skibssætningen. Alt hvad der er tilbage er stolpesporene i undergrunden. Foto: Vejle Museum

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk