Viser mobilmenuFold ud
Hedeby
Hedeby set fra havnen.

Hedeby

En vigtig handelsby i vikingetiden var Hedeby. Den lå for enden af fjorden Slien, nær den tyske by Slesvig. Ved Hedeby begynder Dannevirke, det store fæstningsanlæg som blev bygget allerede i 700-tallet.

I vikingetiden var Hedeby en del af de danske vikingekongers rige. Da den danske kong Godfred i år 808 rejste til byen Reric, tvang han alle byens købmænd til at flytte til Hedeby og handle deres varer der. Det gjorde han, fordi han så kunne opkræve skatter hos de mange nye købmænd. På den måde blev Hedeby en af vikingetidens vigtigste handelsbyer, og byen havde Nordens største slavemarked.

I år 848 fik biskop Ansgar tilladelse til at bygge en kirke i Hedeby. Det er måske den tidligste kirke, der blev bygget i Danmark. Man har dog aldrig fundet kirken.

Vikingetidens vigtigste handelsbyer

Vikingetidens vigtigste handelsbyer
De danske vikingebyers placering

Jelling

Vi kender ikke meget til kongebyen Jelling fra de historiske kilder, men Saxo fortæller, at sagnkongerne Vermund og Uffe hin Spage boede i Jelling. Mange år senere rejste kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand to store runesten i byen Jelling – Jellingestenene – der fortæller os, at konger og dronninger har været i byen.

I dag er Jelling bedst kendt for sine runesten og de kæmpehøje, som Harald Blåtand rejste til minde over sin døde far.

Ribe

Byen Ribe er ældre end Hedeby, men vi kender ikke ret mange historiske kilder, som nævner Ribe i vikingetiden. Vi ved, at i år 860 fik Ansgar tilladelse til at bygge en kirke i Ribe. Vi ved også, at i år 948 blev byen et bispesæde.

Roskilde

Saxo fortæller, at Harald Blåtand byggede en kirke i Roskilde, kort tid før han døde, og Roskildekrøniken fortæller, at Harald Blåtand var den første, der byggede en kirke på Sjælland. Da Harald Blåtand døde, blev hans lig, ifølge Saxo, ført til kirken i Roskilde, hvor han blev begravet.

Roskilde ligger ud til en fjord og har siden vikingetiden været en krigshavn. I fjorden er der fundet flere vikingeskibe, som i dag er udstillet på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

Kulturcentret Lejre

Kulturcentret Lejre
Handelsbyen Ribe blev anlagt i starten af 700-tallet, som de arkæologiske undersøgelser viser. Sandsynligvis på ordre fra den daværende konge.

Byen Lejre ligger midt på Sjælland og er en af de ældste byer i Danmark. Ifølge Saxo, så har danske konger holdt til i Lejre i mange år før vikingetiden.

Tietmar af Merseburg fortæller, at vikingerne mødtes i Lejre hvert niende år for at fejre de gamle guder. Så ofrede man både mennesker og dyr til guderne.

Andre vigtige byer i vikingetiden

I vikingetiden var der rundt om i Norden, Rusland og Europa mange vigtige handelsbyer, som vikingerne besøgte.

I Sverige var Birka en meget vigtig handelsby, og i Norge lå byen Kaupang.

I Rusland rejste vikingerne til Novgorod, som de kaldte for Holmgård. Novgorod var et vigtigt stoppested for de vikinger, der sejlede mellem Østersøen og Konstantinopel (hedder nu Istanbul).

Byen Dublin i Irland blev grundlagt af vikingerne og fungerede i mange år som koloni.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk