Viser mobilmenuFold ud

Graven fra Bjerringhøj – kristen eller asatro?

Graven fra Bjerringhøj – kristen eller asatro?
På denne side af øksen fra Bjerringhøj kan man se et dyr, måske er det Fugl Fønix der hos de kristne stod for genfødsel, måske er det hanen Gyldenkam fra den nordiske mytologi.

Selvom arkæologerne som regel kan se forskel på en hedensk og en kristen grav, kan de nogle gange komme i tvivl, og det er netop hvad de er, i tilfældet med graven fra Bjerringhøj.

Du har måske allerede hørt om den gravlagte mands smukke dragt. Men det er de gravgaver, manden havde med sig i graven, der gør arkæologerne i tvivl, om manden var kristen eller asatro. Manden blev begravet i en stor kiste af træ under en gravhøj. Inde i graven ved mandens fødder lå to økser. Den ene havde et smukt mønster fremstillet af sølvtråde.

Det er især mønsteret på øksen, der forvirrer arkæologerne. På den ene side af øksen forestiller mønsteret nemlig et stort træ. Træet kan både være et symbol for livstræet Yggdrasil fra den nordiske mytologi og for det kristne livstræ. Måske er det meningen, at billedet kunne betyde begge dele. Manden kunne have troet på begge dele på samme tid. Den anden side viser et dyr, måske er det Fugl Fønix der hos de kristne stod for genfødsel, måske er det hanen Gyldenkam fra den nordiske mytologi.

De fine gravgaver og måden, han er begravet på, viser, at han var en stormand i vikingetiden. Husk på, at det var kongen og stormændene, der var med til at indføre kristendommen i Danmark.

Kan du finde andre kendte religiøse symboler på øksen fra Mammen?

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk