Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Småhusene

Småhusene
Schweizerhytten med skrænten i ryggen og lysningen foran den rustikke facade. Foto: Klemp og Woldbye.

Til en romantisk have hørte både lysthuse og monumenter. På Liselund blev bygningerne holdt i forskellige fremmedartede og eksotiske stilarter, sådan som det var periodens ideal.

Ved ankomsten til haven i vest ligger Schweizerhytten for foden af en bronzealderhøj. Den er bygget i bindingsværk og har stråtag. Huset var oprindeligt indrettet med gartnerbolig i stueetagen og gæsteværelser på 1. sal.
 
Næsten lige bag Schweizerhytten står et ishus til opbevaring af isblokke. Det er forklædt som en polynesisk stråhytte. På samme måde er et lokum ikke så langt derfra maskeret som brændestabel.
 
I skovbrynet mod nordvest ligger det kinesiske lysthus, en lille ottekantet pagode. Calmette sørgede for, at det fik selskab af en hængeask, der bidrog til den kinesiske stemning. Lysthuset er formentlig tegnet af arkitekten Andreas Kirkerup, der også stod for lystslottet.

Småhusene
Det norske hus ligger halvt gemt bag en bakke. Foto: Klemp og Woldbye.

På en lille bakketop mod nord fik gæsteboligen plads i form af et norsk hus. Fortolkningen af det særligt norske resulterede i facader af både bindingsværk og sortbejdset træbeklædning samt et stråtag. Ved huset efterlignede en gruppe nåletræer det vilde, norske landskab. Det indre står i skarp kontrast til det rustikke norske ydre. Her blev indrettet både en kinesisk og en pompejansk stue.
 
Næsten 100 år efter anlæggelsen af Liselund opførte arkitekten Ph. Schmidt i 1887 en ny hovedbygning, kaldet Ny Slot, for den daværende ejer, baron Fritz Rosenkrantz. Den nye beboelse ligger mod vest i udkanten af Liselund have.