Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Gads nye kolonihistorie - Indien

En indisk bonde pløjer rismark med ard forspændt okser. Miniaturebillede malet af indisk kunstner, formentlig fra tidligt i 1800-tallet. Foto: John Lee, 2015. Nationalmuseet (Inv.nr. Du.450)
En indisk bonde pløjer rismark med ard forspændt okser. Miniaturebillede malet af indisk kunstner, formentlig fra tidligt i 1800-tallet. Foto: John Lee, 2015. Nationalmuseet (Inv.nr. Du.450)

Dette bind af GADS nye kolonihistorie handler om de danske kolonier i og omkring Indien og de aktiviteter, som havde forbindelse til dem. Bindet skal ses som en efterfølger til de dele af Vore Gamle Tropekolonier fra 1952-53, der omhandler Indien, og til Ole Feldbæks bidrag til Kolonierne i Asien og Afrika, der udkom i 1980. Det har været hensigten at skrive en fremstilling, som både kan stå alene, og som er opdateret i forhold til den nyeste forskning. Vi har derfor skullet balancere mellem på den ene side at medtage velkendte aspekter af de indiske koloniers historie, som man også kan læse om i de tidligere fremstillinger, og på den anden side at lægge vægten på den nye viden og de nye indfaldsvinkler, der er kommet til siden deres tid.
Siden 1980’erne har vi ikke mindst fået ny viden inden for missions- og videnskabshistorien. Det skyldes blandt andet, at Tranquebar (Tharangambadi) internationalt udforskes som stedet, hvor den første lutherske mission i Asien blev grundlagt. Vi ved også en del mere om privathandelen og handelen internt i Asien. Årtiers historisk-antropologiske studier har desuden givet en dybere forståelse af dynamikkerne i det indiske samfund og dets regionale variationer. Det har naturligvis sat sit præg på vores fremstilling af historien i kolonien Tranquebar, at det især er inden for disse områder, ny viden er kommet til.

Brimnes, Niels. (ed.). (2017). Indien: Tranquebar, Serampore og Nicobarerne. Copenhagen: Gads Forlag.
(Med kapitler af: Niels Brimnes, Esther Fihl, Helle Jørgensen, Søren Mentz, Simon Rastén og Asger Svane-Knudsen).