Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Drengehabit syet af herrefrakke, ca. 1948-49

Drengehabit syet af herrefrakke, ca. 1948-49

Omsyning af gammelt tøj var nødvendigt under besættelsen og i tiden efter krigen for at få tøj på kroppen. Dameblade samt sy- og strikkebøger gav gode råd og inspiration til reparation og omsyning af tøj, lagner, dyner og lign.

Familier med børn under 15 år og folk, der på grund af sygdom, alderdom eller andet ikke selv var i stand til at udføre arbejdet, kunne indlevere deres tøj og få det repareret eller syet om på de såkaldte omsyningscentraler.

Omsyningscentralerne var statsstøttede, og det kostede kun 10 øre i timen at få ordnet sit tøj. Det var kun kvinder, der havde gået ledige i mindst 100 dage, der kunne blive ansat på omsyningscentralerne. Den første åbnede i februar 1942 i København og blev hurtigt en succes.

Drengehabitten fra 1948-49 er sandsynligvis en omsyet frakke. Den er syet efter et hjemskrevet mønster fra postserviceordningen til bogen "Vi syr og strikker" udgivet af Det Danske Forlag.

Dragtbeskrivelse

Drengehabit i grå sildebensvævet tweed. Jakken er uden krave og revers. Brystlomme i venstre side. 2 lommer med klapper. Knappes med 3 sorte plastknapper. Foer af gråblåt syntetisk stof. Korte bukser med dobbelt linning og stiklommer i sidesømmene. Dobbelt syet gylp med 4 plastknapper. Knappes i livet med sort plastknap. Indvendige knapper til seler foran og bagpå.

Drengehabit, mus. nr. 420/1991
Uld. Grå. Knapper, sort plast. Foer, jakke, gråblåt kunststof.

Jakke, længde midt bag: 43 cm
Jakke, vidde: 78 cm
Jakke, skulderbredde: 31 cm
Bukser, længde midt bag: 36 cm
Bukser, livvidde: 62 cm
Bukser, skridtlængde: 1,8 cm
Bukser, benvidde: 46 cm