Chemisekjole
Tekstilindustrien blomstrede i England i slutningen af 1700-tallet, hvor brugen af bomuld til tøj vandt frem på bekostning af silke. I 1785 fandt man i England ud af at forarbejde den rå bomuld, hvor man tidligere måtte importere færdige stoffer. Dette gjorde sammen med en mekanisering af forarbejdningsprocesserne bomuld langt billigere og dermed tilgængelig for en bredere del af befolkningen. Den fineste bomuld var dog fortsat den importerede indiske bomuld.
Tidens moderigtige chemisekjole blev fremstillet af forskellige lette stoftyper: mol, som var en åben lærredsvævet bomuldskvalitet, linon, der var en finere og tættere vævet bomuld, musselin, som var løstvævet og gennemsigtig og kunne være af enten bomuld eller uld, og endelig netteldug, som var et fintvævet stof fremstillet af fibre fra brændenælde.
Dragtbeskrivelse
Kjole af hvid mol. Stoffet har tamburerede båndsløjfer og aks i fransk broderi, ordnet i lodrette striber med små strøede aks i mellemrummene. I sløjfeløkkerne er syet grunde ved sammentrækning af trådene. Kjolens liv er ganske kort og har pufærmer. Der er slids ved begge sider af forbredden, og ved denne sidder et firkantet stykke til at gå op foran på det korte liv.
Kjole, hvid moll, mus. nr. W.8.l
Mol. Hvid.
Ingen mål.