Julesild fra 1935

Sild er efterhånden blevet et fast indslag på julefrokostbordene i Danmark, mest i form af stegte sild
eller marinerede sild af forskellige slags.
Disse to opskrifter er ikke egentlig juleopskrifter, men de kan sagtens indgå i julefrokosten. De to silderetter blev serveret i det daglige i 1930’erne, hvor silden var en billig og rigelig fisk til små husholdninger.
Fyldte sild
6 friske sild rensens og udbenes, og drysses med groft salt. 100 g franskbrød opblødes i lidt mælk og blandes godt sammen med 1 finthakket, hårdkogt æg, persille, kørvel, purløg og peber. Blandingen fyldes i sildene, der samles med to tandstikker. De fyldte fisk lægges i et ildfast fad med smørklatter og dryppes med citronsaft. Fadet stilles i en mellemvarm ovn (ca. 175 grader), og sildene steges til de er færdige – det tager cirka ½ time.
Sild og tomat i fad
6 røgede sild befries for skind og ben, og pilles itu. 6 tomater blancheres 2 minutter i kogende vand, og derpå trækkes skindet af med en skarp kniv. Den itupillede sild og skiver af flået tomat lægges mellem hinanden i et ildfast fad. Pisk 5 æg med cirka 4 dl mælk og lidt salt. Hæld blandingen over sildefadet, og bag ved 175 grader i ovnen, til æggemassen er stivnet. Anret eventuelt med lidt reven peberrod. Begge retter kan serveres med groft, godt rugbrød og øl.
Mere mad på "Kokkepigens blog"

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.