Bacongris
Denne bacongris af papmaché blev fremstillet i 1944-45 til brug for undervisningen på en slagteriskole i Odense. Man forudså allerede da, at der igen ville blive brug for dansk bacon på englændernes morgenborde.
Det højeffektive danske landbrug stod i mellemkrigstiden for en meget stor del af den danske eksport til udlandet. Et af de mest specialiserede produkter var lange, magre grise, som kunne bruges til det bacon englænderne forventede at finde på deres morgenborde.
Den 9. april 1940 blev Danmark besat af tyskerne, og eksporten til England blev afbrudt. Tyskerne var mere end villige til at aftage de danske landbrugsprodukter, og faktisk kom omkring hver 10. tysker til at leve af kød, smør og æg fra Danmark. Det vejede tungt i den tyske krigsøkonomi og måske var landbrugsvarernes betydning ligefrem en af grundene til, at Tyskland opgav at indsætte en nazistisk regering i Danmark. I vore dage diskuterer man til gengæld, om Danmark med eksporten støttede nazisternes forsøg på at beherske Europa?
Tyskerne foretrak store tunge grise, og da de også var lettere at producere, var det det, de fik. Dermed begyndte slagteriernes bacon-ekspertise at gå i glemmebogen. Man frygtede endda, at bacon-grisenes gener skulle forsvinde.
Derfor oprettedes i 1944 Danmarks første slagteriskole i Odense. Denne papmaché-gris er fremstillet til undervisningen. For i landbruget havde man forudset, at Tyskland ville tabe krigen, og at der igen ville blive brug for dansk bacon i England.
Pap-grisen blev i 2005 indlånt fra Slagterimuseet i Roskilde til udstillingen "Spærretid" på Nationalmuseet. Efterfølgende er den blevet foræret til Frihedsmuseet og vil kunne ses, når en ny fast udstilling åbner her om nogle år.