Historisk viden

Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?

Heksen på toppen af Sankt Hans bålet er forholdsvis ny. For ca. 150 - 200 år siden, og endnu længere tilbage, blev der brændt bål og blus uden heks. I de seneste år har der været stigende debat heksefigurens afbrænding.

De første heksefigurer begynder at dukke op i slutningen af 1800-tallet i større østjyske byer. Her var det ikke til Sankt Hans, men til Valborg aften, at afbrændingen fandt sted. Ét af de første Sankt Hans fester, hvor man  både har sunget "Midsommervisen" og brændt en hekse-dukke skal være afholdt blandt Jelling-seminarister omkring år 1900.

"Sankt Hans-hekse" i Tyskland

Heksedukker og bål har været en ukendt kombination i fx Norge og Sverige. Men i visse egne af Tyskland og Østrig har man brugt at brænde en "hexe" eller skræmsel til Sankt Hans. I Tyskland har man også brugt at brænde en dukke, der forestiller vinteren i forbindelse med andre årsfester.

Folkemindeforskeren Iørn Piø foreslog, at vores Sankt Hans-heks kunne være skabt med inspiration fra en gruppe tyske indvandrere  på Kalundborg-egnen i 1920´erne.

Del denne side