Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Herregårdspunch fra 1700-tallet

Skaller af citrusfrugter koges i vin
Punch og glögg har rødder i 1700-tallets prestigedrikke med ingredienser fra kolonierne. (Foto: Mr Choppers, BY-SA, Wikimedia Commons)

I rige borgerlige eller adelige husholdninger var forskellige puncher med vin og spiritus et fast indslag ved fester og fejringer. Prøv at skifte juleglöggen ud med denne varme herregårdspunch - den er aromatisk, varmende og fuld af smag.

Herregårdspunchen er nok fra slutningen af 1700-tallet. Ingredienserne var dengang kostbare, fordi rom, sukker og kanel skulle hentes langvejs fra i asitiske eller caribiske kolonier. Punch med kostbare ingredienser var populære op gennem 1700-tallet som indslag ved fester og højtider, hvor man gjorde noget særligt ud af serveringerne.

Her er til 14-16 personer, men opskriften kan omregnes til flere eller færre.

Lage:
1/2 liter vand
200 gram rørsukker
3 usprøjtede appelsiner
3 usprøjtede citroner
4 kanelstænger
3 flasker rødvin
1/2 flaske mørk rom

Riv skallen af citron og appelsiner og pres saften ud af dem. Bland vand, sukker, saft, skal og kanelstænger i en stor gryde, der kan rumme alle ingredienser. Kog denne lage grundigt sammen - det må gerne koge godt, men skal ikke koges meget ind. Si lagen, så skallerne sies fra.
Over lavt blus kommes rødvin i den siede lage og varmes langsomt op til lige under kogepunktet. Rommen kommes i, og varmes med nogle få minutter - gerne under låg. Så serveres drikken straks direkte fra gryden i kaffeglas eller krus. Ingefærsmåkager passer perfekt til denne punch.


Familieopskrift