Skrydstruppigen
En velbevaret egekistegrav fra bronzealderen (ca. 1300 f.Kr.) blev fundet i en gravhøj ved Skrydstrup, Sønderjylland i 1935.
Den døde kvinde blev ca. 18 år og var temmelig høj i forhold til sine samtidige, ca. 170 cm. Hun blev lagt i kisten iført en kortærmet bluse af vævet uld med broderier på ærmerne og i halsudskæringen. Et stort firkantet klæde af uld, samlet foroven med et bælte, dækkede hende fra livet og til fødderne. Hendes hår var opsat i en særlig frisure. Hun havde også fået et hårnet af hestehår med i graven. Ved begge ører lå store snoede guldringe, og fastgjort til bæltet sad en hornkam.
Skrydstruppigen fra omkring 1300 f.Kr., Egtvedpigen der blev begravet om sommeren år 1370 f.Kr., og de andre egekistegrave med deres tøj og smykker kan ses i udstillingen Danmarks Oldtid
Hvor kom Skrydstruppigen fra?
Som en del af et større forskningsprojekt er det ved at blive undersøgt, hvor Skrydstruppigen er vokset op. Følg processen om Skrydstruppigens oprindelse i filmen.
Læs mere om forskningsprojektet Tales of Bronze Age Women, støttet af Carlsbergfondet.
Skrydstruppigens hår
Skrydstruppigen havde langt, askeblondt hår. Når det skulle sættes op, blev det først redt fladt tilbage fra panden. Så lagde man en valk, fyldt med menneskehår, over pandehåret, og håret blev redt frem over den i et tyndt lag. Spidserne af håret blev nu delt op i en række småduske, der blev flettet sammen fortil, så de dannede en slags fletning tværs over panden, og det hele blev holdt på plads med en uldsnor. Over håret blev der nu anbragt et fint hårnet. Det var flettet af hestehår, og foran og bagtil sad det fast på en næsten 5 m lang uldsnor. Snoren blev viklet flere gange rundt om hovedet, så den sad som et pandebånd og holdt frisure og hårnet sikkert på plads.
Sådan sættes Skrydstrupkvindens frisure. Læs mere om bronzealderens dragter og hårmode.