Danskernes modstandslegender
Efter besættelsen startede en massiv helte-dyrkelse af Flammen og Citronen. De blev symboler på, at Danmark havde gjort modstand mod tyskerne – selvom mange danskere under krigen havde samarbejdet med besættelsesmagten.
Efter befrielsen i 1945 stod forfattere og journalister i kø for at hylde Flammen og Citronen. I en bog blev Citronen sammenlignet med ”En af Sagntidens store Helte”, mens Flammen blev beskrevet som en altid ”koldblodig og dristig” frihedskæmper. Tusinder af forventningsfulde danskere kunne læse den ene helte-historie efter den anden om de to modstandsfolk.
Vejede op for samarbejde med tyskerne
Der var gode grunde til, at danskerne læste flere og flere helte-historier efter 1945. For mens de Allierede – USA, Sovjet og Storbritannien – havde kæmpet for at besejre det nazistiske Tyskland, havde danske politikere og erhvervsfolk samarbejdet med tyskerne under besættelsen. Derfor havde folk brug for at høre fortællinger om tapre danskeres modstandskamp - fortællinger, der kunne veje op for den sparsomme modstand, tyskerne havde mødt herhjemme i krigens første år.
Overdrevne historier om modige modstandsfolk
Vi ved i dag, at Flammen og Citronen var rutinerede modstandsfolk, der kunne optræde modigt og beslutsomt i pressede situationer. Derudover endte de også med at ofre livet i kampen mod den tyske besættelsesmagt. Alligevel var historierne om de to fulde af overdrivelser, da de kom frem efter befrielsen i 1945. Danskerne havde simpelthen behov for farverige, patriotiske minder, da krigen var forbi.