Udfører en søgningSøg

Varbergs Danmarkshistorier

Foto: Morten Holtum
Podcast: Varbergs Danmarkshistorier
Klik her og lyt til Varbergs Danmarkshistorier i din podcast app

S3E1. Den grædende viking

Vi har så mange ting i dag. Og hvis de går i stykker eller vi mister dem, så køber vi bare noget nyt. Men sådan var det altså ikke i vikingetiden. Hvis vikingerne så den måde, vi forbruger og smider ud i dag, ville de nok græde. Nu skal du høre om den eneste grædende viking i historien, vi kender til – en viking, som mistede en ting, der har meget stor betydning for en viking.

Vært: Jeanette Varberg, museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet. Medvirkende: Arkæolog og tekstilekspert Ulla Mannering. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver. Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

S2E6. På korstog: Slaget ved Lyndanisse

Midt i et blodrødt inferno knæler Biskop Sunesen med armene strakt mod himlen. Den hellige kraft han hidkalder giver os fornyet styrke og mod til at kæmpe. Mod til at kæmpe for Gud. Så længe han kan holde armene oppe, har vi fremgang, men når armene synker, går fjenden til modangreb. Han er udmattet. Armene ryster. Han kan næsten ikke holde dem strakte, selvom han kender konsekvensen.

Denne episode handler om dengang Danmark drog på korstog, om hvordan de danske korsfarere måske havde mission med at drage i krig for Gud.

Vært: Jeanette Varberg, museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet. Medvirkende: Seniorforsker på Nationalmuseet, Vivian Etting. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

S2E5. 1. Verdenskrig: Danskerne ved fronten

Granaterne falder omkring os. De styrter i gruset, sender dynger af mudder op i luften og får jorden til at ryste under os. Det gælder for alt i verden om at holde nakken bøjet og hovedet nede. Fjendens maskingeværer står klar og skyder efter alt, der kommer til syne over gravene. Sådan har det været i ugevis, hvis ikke endnu længere. Det er helvede på jord. Et helvede, som ingen før har kunnet forestille sig, og som ingen nu kan forestille sig en ende på. Denne episode handler om de danskere, der deltog i Slaget ved Somme under Første Verdenskrig i 1916. Det er en fortælling om modige danskere, der gav sit liv for en håbløs kamp, der ikke var deres egen, og hvis skæbne har efterladt dybe spor i det Danmark, vi kender i dag.

Vært: Jeanette Varberg, museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet. Medvirkende: Lektor i Historie på RUC Claus Bundgård Christensen. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S2E4. Grevens Fejde: Borgerkrig i Danmark

Danmark er et fredeligt land. Især inden for vores egne grænser. Revolutioner har vi ikke set mange af i Danmark. Mange andre lande har været gennem bitre og blodige kampe for frihed og demokrati, og i Danmark er den slags næsten altid kommet som en tilnærmelsesvis administrativ ændring. Borgerkrige er som regel ikke noget, vi forbinder med Danmark. Men det er der også en grund til: for vi har ikke haft en borgerkrig i Danmark i mange år. Nogle mener faktisk, at vi ikke har haft en siden 1500-tallet. Dengang havde vi til gengæld en meget blodig og afgørende en af slagsen. Hverken kongerække eller kirke var den samme efter denne strid - "Grevens fejde".

Vært: Jeanette Varberg, museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet. Medvirkende: Jakob Ørnbjerg, historiker, ph.d., Nordjyske Museer. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver. Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S2E3. Bombardementet på København

Vor Frue Kirke brænder. Tårnet står i flammer fra øverst til nederst. Fjendens missiler regner over den hellige bygning. Branden fra kirkens tag oplyser rædselsnatten og sender lysskær langt ud i den kaotiske by. Mennesker falder omkuld på gaden og bygninger styrter i grus. På Langebro kæmper flygtninge sig ud af det levende mareridt - trækkende på vogne med flyttegods og lemlæstede mennesker. Vi er midt i Københavns Bombardement i 1807. Vi skal ind i hjertet på de danskere, der oplevede bombardementet, og vi undersøger, hvorfor civile danskere endte med at blive ofre for de europæiske nationers magtspil?

Vært: Jeanette Varberg. Medvirkende: Militærhistoriker og museumsinspektør Rasmus Voss. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S2E2. Hestemassakren: 4.000 heste slagtet på halvandet døgn i Helsingborg

Blodet flyder. Det løber som regnvand gennem de brostensbelagte gader. Dødsangsten har spredt sig i byen. Tusinder af skrækslagne heste. Skarpe sværdspidser føres ind bag dyrenes skulderblade og gennemborer deres hjerter til de kollapser. De resterende heste fornemmer det. Nogle bryder fri og galoperer forvildet rundt i byens blodige gader, frådende og med vilde øjne. Efter dem farer paniske soldater med sværd løftet over sig. I denne episode skal du med tilbage til sidste gang i historien, at en dansk hær invaderer Sverige. En invasion som fører til, at 4.000 heste mister livet. Vi skal tale om det, som siden er blevet kaldt for “Hestemassakren”.

Vært: Jeanette Varberg. Medvirkende: Karsten Skjold Petersen, museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S2E1. Stormen på København

Det er mandag den 10. februar 1659. Det er isvinter, og det er som om, at hele Danmark er frosset til. København er under belejring. De svenske tropper har omringet byen og afskåret alle ruter ind og ud af byen. Inde bag murene forbereder man sig på det angreb, man ved vil komme. Stormen. Det svenske hovedangreb vil finde sted i nat. Danskerne er forberedte. Ordrerne lyder, at lige meget hvad der sker, må ingen forlade deres poster. Hvis forsvaret falder, så falder København - så falder Danmark, som vi kender det.

Vært: Jeanette Varberg. Medvirkende: Poul Grinder-Hansen, historiker, museumsinspektør og forfatter. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S1E6. Antitesen på Løvens hule

Vi i gang med en grøn omstilling, vi slukker lyset efter os, sætter vaskemaskinen på øko-programmet og forsøger at finde nye bæredygtige energiformer for at rette op på den klimakrise, vi står i. Men i denne episode skal vi tilbage til en slags omvendt verden, hvor vi skulle producere mere, forbruge mere og skabe mere - med kul og olie. Vi skal til Den sorte omstilling, hvor en mand skaber en lille grøn spire, der viser sig at blive en afgørende opfindelse i vores grønne omstilling i dag.

Vært: Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet. Medvirkende: Torkil Adsersen, museumsinspektør, Danmarks Tekniske Museum. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S1E5. Mennesket, den overudnyttende race

Vi har snart forstået det: Vi forbruger alt for meget og kører rovdrift på naturen og dyrene i 2022. Men faktisk er det slet ikke nyt. I denne episode skal vi tilbage til den tid, hvor mennesker for første gang for alvor begynder at overudnytte naturen. Lyt med og find ud af, hvornår det gik galt, hvornår balancen tippede og mennesket udnævnte sig selv som verdens overudnyttende overhoved.

Vært: Jeanette Varberg, museumsinspektør og arkæolog på Nationalmuseet. Gæst: Forskningschef og arkæolog Lasse Sørensen. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør: Lucas Francis Claver.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S1E4. Rane Willerslev: Sådan overlever du en ny istid

Isen er på vej. Normalt går der 10.000 år mellem hver istid, og nu er der gået 12.000 år. Vi går mod en ny istid, hvis du spørger værten på dette program og arkæolog Jeanette Varberg. Men ville du kunne overleve en ny istid? I denne episode undersøger Jeanette Varberg, hvordan man overlever en istid, og det gør hun med hjælp fra direktør og antropolog Rane Willerslevs erfaringer fra det kolde Sibirien.

Vært: Jeanette Varberg. Gæst: Rane Willerslev, antropolog og direktør på Nationalmuseet.
Tilrettelægger og producer: Luna Lam. I redaktionen: Nikolai Sørensen. Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

S1E3. Landet af is

Vi skal tilbage til en tid, som kan være meget svær at forestille sig, nemlig den seneste istid for 15.000 år siden. I dag taler alle om vandstigning og højere temperaturer, som ændrer klimaet. Spørger du værten og arkæologen Jeanette Varberg, skræmmer truslen om en ny istid efter temperaturstigningerne. Derfor kan du i denne episode høre om, hvordan sidste istid så ud og dermed, hvad vi måske kan gå i møde.

Vært: Jeanette Varberg. Medvirkende: Arkæolog og vicedirektør for Museum Sydøstdanmark, Kristoffer Buch Pedersen. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør er Lucas Francis Claver.

Se transskription af episoden her.

S1E2. Frygten for at solen forsvinder

Vi befinder os i en klimakrise. Vi er bange for at den virkelighed, vi kender, vil forsvinde. Og derfor skal vi i denne episode se tilbage til en tid, hvor vi mennesker også var bange for at klimaet ville ændre sig. Vi skal tilbage til tiden med soltilbedelse, nemlig bronzealderen. Dengang for 3.000 år siden tilbad vi solen for at få den til at skinne på vores afgrøder. Også skal vi se på en lille guldfigur af en akrobat i snoreskørt og finde ud af, hvad hun har med vores tids klima-profet, Greta Thunberg, at gøre.

Vært: Jeanette Varberg. Gæst: Flemming Kaul, seniorforsker på Nationalmuseet. Tilrettelagt og produceret af Luna Lam og Nikolai Sørensen. Redaktør: Lucas Francis Claver

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24syv.

Se transskription af epioden her.

S1E1. Verdens værste år: 536 eller 2022?

Vi befinder os i en tid, som kan virke håbløs og mørk. Man kan måske blive blind på sin egen tid og tænke, at verdens tilstand ikke kan blive værre, end den er lige nu. Men tænk igen. Der er en anden tid, som er kendt for at være den værste tid på jorden – overhovedet. I denne første episode af Varbergs Danmarkshistorier vil Jeanette Varberg og arkæolog Mads Ravn nemlig fortælle dig om verdens værste år: År 536, hvor et vulkanudbrud vendte op og ned på livet.

I denne podcast vil arkæolog Jeanette Varberg og udvalgte eksperter fortælle dig de mest fascinerende kapitler fra Danmarkshistorien. Historier, som du skal kende for at forstå det samfund, du lever i lige nu. Den første sæson handler om klimaforandringer.

Vært: Jeanette Varberg. Gæst: Mads Ravn, forskningschef og museumsinspektør på Vejle Museerne. Tilrettelægger og producer: Luna Lam. I redaktionen: Nikolai Sørensen.

Podcasten er produceret af Juhl & Brunse for Vores Tid og 24Syv.

Se transskription af episoden her.

Om Varbergs Danmarkshistorier

I Varbergs Danmarkshistorier fortæller vi nogle af de mest fascinerende historier fra danmarkshistorien, som du skal høre for at forstå det samfund, du lever i i dag. Spoler vi tiden tilbage, er der nemlig mennesker, dramaer, konflikter og katastrofer, der ligner os og nu. Sammen med nogle af landets dygtigste historikere og arkæologer dykker museumsinspektør Jeanette Varberg ned i historier, som giver dig ny forståelse og nye perspektiver – og ikke mindst en gribende historie om vores forfædres liv. Så sæt dig godt til rette, lad Netflix gå i dvaletilstand og lad historien gøre resten. Produceret af Juhl & Brunse for 24syv og Vores Tid, som er et medie for kulturhistoriske museer med base på Nationalmuseet.

Find episoderne her på siden, i din podcast app eller på 24syv.dk.