Udfører en søgningSøg

Danskere, der ændrede historien

Podcast: Danskere, der ændrede historien
Podcast: Danskere, der ændrede historien

8. Nina Bang

Nina Bang er kendt som verdens første kvindelige minister i et demokratisk land. Hun er en af de vigtigste personer i Danmarks demokratiske historie og hun er hyldet af kvindesagsforkæmpere og feminister. Men i sin egen tid stod hun i opposition til den store kvindebevægelse. Og da det store kvindeoptog gik gennem København i 1915 for at fejre stemmeretten, var Nina Bang der ikke. Hun var taget i Søndermarken til et andet arrangement.

Vært og tilrettelægger: Asger Juhl. Medvirkende: Jytte Larsen, pensioneret historiker. Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

7. Karen Blixen

Foran granitstenen i Folehave Skov står 21-årige Karen Dinesen med sin lillebror i hånden. Her indgår de en pagt om, at deres liv skal leves stort - koste, hvad det koste vil. Ni år senere, i 1914, stod den unge kvinde fra Nordsjælland i spidsen for en kaffefarm i Britisk Østafrika med over 1.000 ansatte. Og selvom hun vendte hjem som en nedslået fiasko, blev hun på rekordtid verdensberømt som en af historiens absolut største forfattere.

Vært og tilrettelægger: Asger Juhl. Medvirkende: Elisabeth Nøjgaard, direktør på Karen Blixenmuseet. Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling
Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

6. Frode Jakobsen

9. April, 1940. Frode Jakobsen står ved kajen, mens hundredvis af tyske soldater med hagekors om armene gør landgang ved Langelinie i København. På dette tidspunkt er Frode Jakobsen blot en nysgerrig gymnasielærer i mængden af københavnere. Men gennem krigens fem bitre år vil Frode Jakobsen komme til at spille en helt afgørende rolle for, at Danmark forblev frit og demokratisk efter befrielsen.

Vært og tilrettelægger: Asger Juhl. Medvirkende: Niels Wium Olesen, forfatter og historiker. Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

5. Niels Bohr

Salen på Princeton University er i opbrud. Ved tavlen står den danske fysiker Niels Bohr med kridtet i hånden. Det han fortæller er så banebrydende, at forskerne i lokalet løber ud ad døren og tager direkte til deres laboratorier. Han viser dem, at man kan spalte Uran-235 og frigive enorme mængder energi. Hermed er grundstenen lagt til Hiroshima, Nagasaki og vores moderne forståelse af universets byggesten.

Vært og tilrettelægger: Asger Juhl. Medvirkende: Tomas Bohr, Professor i fysik ved DTU og barnebarn til Niels Bohr. Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

4. Thit Jensen

På stuegulvet har kvindeforkæmperen Thit Jensen tegnet en kælderlem med hvidt kridt. Lemmen er låst med en stor tegnet hængelås. Den lille, krølhårede dame tramper rundt på gulvet. Hun bander og svovler, så spyttet flyver. Hun forestiller sig, at eksmanden sidder fanget nede i den fiktive kælder. Men hendes frustration bunder også i de ringe vilkår, kvinder som hende levede under.

Vært: Asger Juhl. Medvirkende: Mette Byriel-Thygesen, Museumsinspektør ved Nationalmuseet
Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

3. Mathilde Bajer

Nørrebro, 1871. I en beskeden lejlighed i Korsgade i København sidder en lille gruppe mennesker bøjet over et skrivebord. Papirerne flyder. Mens børnene løber rundt i stuen, lægger Matilde Bajer og de andre sidste hånd på stiftelsen af en forening, der vil ændre Danmark for evigt. Dette er også fortællingen om danmarkshistoriens største power couple, der eksempelvis kunne dekorere spisestuen i Korsgade med en Nobelpris.

Vært: Asger Juhl. Medvirkende: Ole Mortensøn, cand.mag. i historie og europæisk etnologi fra Københavns Universitet og forfatter til en lang række kulturhistoriske bøger.
Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

2. Nikolaj Frederik Severin Grundtvig

Året er 1811. Vi befinder os på en kro, halvvejs mod landsbyen Udby på Sydsjælland. På et af landevejskroens værelser ligger en ung N.F.S Grundtvig og kæmper vildt med en dæmonisk slange. Duellen mod slangen får afgørende betydning for den Grundtvig, vi kender i dag.

Vært: Asger Juhl. Medvirkende: Medvirkende: Katrine Frøkjær Baunvig, lektor, ph.d., Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet
Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg.

Se transskription af episoden her.

1. Peter Panum

Året er 1846. Peter Panum er netop gået om bord på skibet Havfruen, med kurs mod det tågede og sygdomshærgede Færøerne. Under sine fem måneder i det afsides øsamfund gør den unge Panum en af lægevidenskabens absolut vigtigste opdagelser. En opdagelse, som får altafgørende betydning for vores forståelse af epidemier og infektionssygdomme.

Vært: Asger Juhl. Medvirkende: René Flamsholt Christensen, læge og forfatter til bogen “Peter Ludvig Panum – Det moderne gennembrud i dansk medicin”

Klip og mix: Bjørn van Overeem Hansen. Producent: Juhl & Brunse. Redaktør: Mette Hovmand-Stilling. Cover: Ditte Breineberg

Se transskription af episoden her.

Om Danskere, der ændrede historien

Du kender Panum, Grundtvig og Nina Bang. I hvert fald af navn. Men kender du også deres historie? Hvad de var drevet af? Hvad de opnåede og alle de udfordringer, de måtte igennem, for at nå det, der gjorde dem til navne, der stadig giver genklang? I denne serie giver vi dig historien om de danskere, der ændrede historien. Podcasten er produceret af Talk Town i samarbejde med Vores Tid, Nationalmuseets mediehus.

Find episoderne i din podcast app eller her på siden.