Udfører en søgningSøg

Tag på oplevelsesrejse i Liselund have

8. oktober 2013

Billede af Liselund.
Slot og natur spiller sammen i haven på Liselund. Foto: Ole Woldbye og Pernille Klemp, Nationalmuseet.

De mange spændende fortællinger om Liselund Slot og have har Nationalmuseet nu samlet i to trykte oplevelsesfoldere. De rummer fortællinger og sjove opgaver, som børn og voksne kan muntre sig med, når de besøger haven. Og til de legesyge er der også en folder med tidstypiske lege fra 1700-tallet.

- Vi vil gerne fortælle de mange historier om slottet og haven samt ikke mindst om den tid, som slottet og haven blev anlagt i. Den var en meget anderledes end vores, siger museumsinspektør Anne-Mette Marchen Andersen.

Hun har udarbejdet oplevelsesrejserne, som findes i standere ved Schweitzerhytten ved indgangen til haven. De rummer små opgaver, som børn og voksne skal bruge deres sanser og iagttagelsesevner på at løse. Derudover er der små fortællinger, som binder opgaverne sammen og løfter en flig af formålet med den romantiske have, som godsejer Antoine de la Calmette anlagde sidst i 1700-tallet til sin hustru Lise. 

Haven gav dengang frit spil for folks fantasi, den vakte følelser, viste skønhed og udtrykte datidens mest moderne filosofiske tanker. Det var en slags sansehave, men meget anderledes fra de sansehaver, som vi kender i dag.

- Nu om dage bruger man en time eller to på at se parken, men dengang kunne de bruge en hel dag på blot at gå gennem halvdelen af haven. Man spiste frokost, man læste højt for hinanden og spillede musik under en havevandring, fortæller Anne-Mette Marchen Andersen og fortsætter:

- Det var meningen, at folk skulle nyde skønheden og berøres af de mange smukke scenerier, der mødte dem. Haven vækkede følelser, scenerierne gjorde folk blanke i øjnene, ligesom de fik hjertebanken over at se den norske hytte og de smukke grantræer, som var et meget eksotisk syn i Danmark dengang.

De to oplevelsesark rummer henholdsvis en kort rejse, som egner sig til børn i alderen fem til otte år, og en udvidet rejse der egner sig til børn fra otte år og opefter. Begge oplevelsesrejser bringer gæsterne rundt i hele haven, og voksne kan sagtens have glæde af at tage med.

Nationalmuseet har også fremstillet en folder med historiske lege fra 1700- og 1800-tallet. Det er lege, som kan leges i haven, og det er lege, som Antoine og Lises søn, Charles, måske har leget, da han var lille.

De trykte oplevelsesrejser findes i standere i Liselund have ved Schweitzerhytten, men de kan også printes ud fra Nationalmuseets hjemmeside. Rejserne varer henholdsvis en og halvanden time.

Se og print Liselunds oplevelsesfoldere.https://natmus.dk/liselund/folder-og-gaa-selv-guide/

Liselund have er åben hele året, og der er gratis adgang. 

For yderligere oplysninger kontakt
Anne-Mette Marchen Andersen, museumsinspektør på Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 62 58
Henrik Schilling, presseansvarlig, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16