Udfører en søgningSøg

Nationalmuseet digitaliserer etnografiske film

17. april 2013

Anne Mette Jørgensen i gang med digitaliseringsopgaverne.
Anne Mette Jørgensen i gang med digitaliseringsopgaverne.

På en bevilling fra Kulturstyrelsen har projektleder Anne Mette Jørgensen nu gennemgået, sammensplejset, sorteret og screenet de cirka 250 filmspoler - i alt cirka 55 timers spilletid – og sørget for, at det meste af materialet er blevet overført til digitale filer. Da vi har valgt at koncentrere os om 16 mm og 35 mm film – og udeladt både video og 8 mm, er det billeder fra perioden 1914 til cirka 1970, der er ’vakt til live’. Den allerstørste andel film er fra Grønland, en stor del fra Asien, nogle håndfulde fra Afrika og desuden er der film fra alle øvrige kontinenter, blot i mindre tal.

Projektet er foregået i nært samarbejde med Det Danske Filminstitut/Filmarkivet, i hvis kæmpe køleboks i Glostrup, filmspolerne nu ligger tørt, stabilt og koldt, bevaret for eftertiden. Moesgård Museum har også deltaget og fået digitaliseret en interessant samling film fra Afghanistan og Nepal cirka 1970. Ved en samtidig registrering af filmene i både Nationalmuseets CUMULUS og DFIs base og ved at lægge informationer og links på ES’ sider på natmus.dk bliver det nu muligt for publikum at søge i materialerne. Vi har allerede – som håbet - fået de første henvendelser fra flere forskellige typer brugere, filmfolk, forskere og folk med tilknytning til de mennesker og egne, som ES’ film viser billeder af.

En del af filmene er optaget på de samme ekspeditioner, som nogle af ES’ genstande er indsamlet under, for eksempel 5.Thule-ekspeditionen, Paul Toussieng i Bali i 1920erne og ekspeditioner i 1950erne i Amazonas og Asien. Filmene kan derfor give kontekst til nogle af vores udstillede genstande, og i en nær fremtid vil publikum i Jordens Folk på anden sal få lejlighed til at se nogle af de gamle filmstriber, i ny-redigerede versioner.

Se et par af Etnografisk Samlings digitaliserede film på Youtube.