Udfører en søgningSøg

Frihedsmuseet kasserer ikke genstande fra samlingen

8. juni 2013

Frihedsmuseet efter branden.
Ifølge flere medier har Frihedsmuseet kasseret genstande fra dets samling i en container ved det nedbrændte museum. Dette er imidlertid ikke korrekt. Tingene tilhører ikke museets samling.

Ifølge medierne florerer der rygter - blandt andet på Facebook - om, at Frihedsmuseet har kasseret genstande fra dets samling i en container ved museet. Dette er imidlertid ikke korrekt. Tingene tilhører ikke museets samling og var – også før branden på Frihedsmuseet - beregnet på at skulle kasseres.

Ingen af de kasserede ting har tilhørt frihedskæmpere eller stammer fra Frihedsmuseets samling. Der er derfor ikke tale om museumsgenstande, og de pågældende ting bliver ikke kasseret på grund af branden.

- Det er typisk ting, der er blevet afleveret til Frihedsmuseet som del af blandede afleveringer på det vilkår, at Frihedsmuseet kunne beholde, hvad det fandt interessant, og smide resten ud. Det fremgår af Frihedsmuseets modtageseddel, at museet forbeholder sig ret til at kassere materiale, som ikke skønnes af museumsmæssig interesse, med mindre giveren ved afkrydsning betinger sig, at han vil få tilbageleveret materiale, som museet ikke ønsker at beholde, siger presseansvarlig på Nationalmuseet Henrik Schilling.

De kasserede ting svarer til indholdet af halvanden flyttekasse og tæller blandt andet husvagtshjelme fra datidens brandberedskab, som findes i stort antal, samt litteratur om besættelsestiden, som ikke har været efterspurgt af andre museer. Tingene er blandt andet materiale, som Frihedsmuseet har fået til gennemsyn af et andet museum som led i en kassationssag.

Nationalmuseet og herunder Frihedsmuseet følger Kulturstyrelsens retningslinjer for kassation. Og dér gælder det, at genstande, som skrives ud af museets samling, skal destrueres. Nationalmuseet vælger at sidestille ting, som ikke skal indgå i museets samling med genstande, som allerede er i museets samling, når det kommer til kassation.

Derfor vælger Nationalmuseet at destruere de pågældende ting, som Frihedsmuseet har valgt ikke at optage i museets samling.

For yderligere oplysninger kontakt:
Henrik Schilling, presseansvarlig. Tlf.: 41 20 60 16.