Udfører en søgningSøg
Lang rød kjole fra Mexico
Den røde kjole fra Nationalmuseets etnografiske samling er fra Tehuantepec i Mexico og er i den såkaldte "Tehuana"-stil. Den tog turen fra Mexico til København i 1935 i museumsinspektør Jens Ydes kufferter og kan nu ses på Arkens Frida Kahlo-udstilling. Foto: Søren Greve, Nationalmuseet.
Indiansk kvindebluse, en såkaldt "Huipil" med rødt broderi fra San Andrés Tuxtla.
Indiansk kvindebluse, en såkaldt "Huipil" med rødt broderi fra San Andrés Tuxtla. Det grønne skørt med røde borter er fra Amusgo i Xochistlahuaca, Guerrero. Begge dele er indkøbt i Mexico i 1960. Foto: Søren Greve, Nationalmuseet.
Præcolumbiansk figur fra Nationalmuseet
Arkens Frida Kahlo-udstilling viser også præcolumbianske figurer fra Nationalmuseets etnografiske samling, som er lig dem, Frida Kahlo samlede på. Denne figur af ler er fra det vestlige Mexico og kan daterest til den førklassiske periode - 300 f.v.t. - 250 e.v.t. Foto: Søren Greve, Nationalmuseet.

Frida Kahlo-udstilling viser Nationalmuseets smukke mexicanske kjoler

På Arkens anmelderroste udstilling ”Frida Kahlo - Et liv i kunsten” kan man se tre mexicanske kjoler, indianske smykker og præcolumbianske figurer, som er udlånt fra Nationalmuseets etnografiske samling. 

De tre kjoler har ikke tilhørt Frida Kahlo, men ligner de kjoler, hun gik i, og er også delvist samtidige med maleren, der levede fra 1907 til 1954. 

En af kjolerne trækker særlige spor til Frida Kahlo: Nemlig den røde kjole med blomsterbroderier og hvide flæser på skørtet. Den er fra Tehuantepec i Mexico, som er kendt for sin helt egen kjolestil: Tehuana-stilen. Frida Kahlo havde mange kjoler i Tehuana-stil, for området inspirerede hende, da det var et matriarkalsk samfund, hvor kvinderne havde magten. 

Den røde kjoles rejse
Hvordan endte en rød kjole fra et matriarkalsk samfund i Mexico i Nationalmuseets etnografiske samling? Faktisk rejste den helt fra Tehuantepec til København i 1935 som passager i den daværende museumsinspektør Jens Ydes kufferter. 

Han købte den røde kjole på et marked i Mexico i 1935 under en dansk-amerikansk ekspedition, som bestod af arkæologiske udgravninger i Honduras og etnografiske indsamlinger i Guatemala og Mexico. Jens Yde tog en masse arkæologiske genstande med hjem til Nationalmuseet samt 60 etnografiske dragter og dragtdele – blandt andre kjolen fra Tehuantepec. 

Og historien om den røde kjole slutter ikke der: Ekspeditionen var nemlig ledet af den danske arkæolog Frans Blom, som var rejst til Mexico som purung og nu sad som professor ved Tulane-universitetet i New Orleans i USA. Frans Blom og hans schweiziske hustru Trudi var venner med Frida Kahlo og hendes mand Diego Rivera, som besøgte dem i deres hjem i San Christobal de las Casas. 

Det kan derfor ikke udelukkes, at Jens Yde også har truffet kunstnerparret der - eller måske endda købt sine kjoler på det samme marked som Frida Kahlo? Kjolen er nemlig nærmest identisk med nogle af dem, hun bærer på portrætter og fotografier. 

Ingen indianer
Frida Kahlo begyndte at gå med mexicanske kjoler, da hun giftede sig med Diego Rivera i 1929. Tehuana-kjolerne begyndte hun først at gå med i 1933. Hendes stil tiltrak sig opmærksomhed i en tid, hvor andre middelklassekvinder i Mexico City bar spadseredragt og hat. 

Tehuana-kvinden blev et yndet motiv inden for det, man i kunsten kalder den mexicanske renæssance – en tid med en stærk national selvfølelse som følge af den mexicanske revolution 1910-1917, der afsluttede 34 års diktatur. Tiden står for en tilbagevenden til det oprindelige Mexico. 

Frida Kahlos forkærlighed for de smukke mexicanske kjoler, indianske smykker og den præcolumbianske kunst, er egentlig paradoksal, for hun var ikke selv af indiansk afstamning. Men som kunstner var hun stærkt optaget af Mexicos rødder, og hun brugte de indianske kjoler og smykker til at skabe og iscenesætte sin identitet som indiansk. I samtiden blev de karakteristiske kjoler og blomster i håret hendes kendetegn – og den dag i dag inspirerer hendes stil stadig verden. 

Du kan se de flotte kjoler, smykker og figurer fra Nationalmuseets etnografiske samlinger på Arkens udstilling ”Frida Kahlo - Et liv i kunsten” fra d. 7. september 2013 til d. 12. januar 2014. 

Ud over Nationalmuseets kjoler viser udstillingen også en mexicansk kjole, som har tilhørt den tidligere mexicanske ambassadør i Danmark. 

Og skulle du lægge vejen forbi Mexico City de kommende måneder, kan du faktisk se Frida Kahlos egen garderobe på Museo Frida Kahlo indtil d. 31. januar 2014.