Udfører en søgningSøg

Fire millioner kroner til Det Digitale Frihedsmuseum

16. august 2013

Fire millioner kroner til Det Digitale Frihedsmuseum
Det Digitale Frihedsmuseum vil gøre det muligt at opleve en del af Frihedsmuseets materiale, selvom museet brændte ned i april. Billede: Nationalmuseet.

Da Frihedsmuseet brændte i april, overlevede alle genstande og dokumenter heldigvis. Nu har Kulturministeriet bevilget fire millioner kroner til at skabe Det Digitale Frihedsmuseum.  Pengene vil gøre det muligt at klikke sig ind på en del af museet hjemme foran computeren. 

Indtil en ny museumsbygning stå klar, er første skridt mod et nyt frihedsmuseum nemlig at digitalisere alle væsentlige dele af museets arkivsamling og gøre den tilgængelig online. De fire millioner kroner til projektet kommer fra Kulturministeriet via statens UMTS-midler, der bevilger penge til forskellige kulturinstitutioner. 

Tanken bag Det Digitale Frihedsmuseum er at give brugerne mulighed for at benytte materialet og bidrage med viden. Det digitale arkiv kommer til at bestå af omkring 200.000 dokumenter, 60.000 fotografier, 2.000 lydbånd samt 200 filmklip fra besættelsestiden og modstandsbevægelsens historie. 

Ideen er, at de mange dokumenter, optagelser og billeder bliver tilgængelige med ophavsretslige licenser, som tillader en høj grad af genbrug og videreudnyttelse ved hjælp af Creative Commons-licenser. 

Projektet består også af crowdsourcing af museets store fotoarkiv, hvor brugerne kan komme med rettelser og give værdifulde informationer. Frihedsmuseet inviterer på den måde alle med relevant viden om materialet til at dele den. Derudover er projektets målgruppe alle med interesse for besættelsestiden og Danmarks frihedskamp. 

Projektet vil køre over de næste tre år. Læs mere på Nationalmuseets digitaliseringsblog her. 

Se også Modstandsdatabasen.