Udfører en søgningSøg

Englehår og falske nisser på Nationalmuseet

20. november 2013

Tredimensionel julekalender
I Nationalmuseets forhal kan du fra d. 21. november se en lille særudstilling om historisk julepynt - blandt andet en række fine, tredimensionelle julekalendere. Her er vi nået til d. 24. december. Foto: Nationalmuseet.
En postkasse forvandlet til julekalender.
En postkasse forvandlet til julekalender. De tredimensionelle julekalendere blev populære i Danmark i 1940'erne og 1950'er. Foto: Nationalmuseet.
Julepynt
Julepyntsudstillingen er lige ved siden af Nationalmuseets Museumsbutik, hvor du kan købe kopier af gammelt julepynt - for eksempel klippeark fra slutningen af 1800-tallet. Foto: Nationalmuseet.

Ny mini-udstilling om julepynt i Nationalmuseets forhal viser både klassisk julepynt og tredimensionelle julekalendere. 

Juletiden er fuld af traditioner, og det gælder også vores julepynt, som med få udsving ligner sig selv år efter år. Men kigger vi tilbage i historien, afspejler julepynten også tidens trends, nye opfindelser og importerede ideer. Dét kan du se eksempler på i Nationalmuseets nye mini-udstilling om julepynt, som åbner i forhallen torsdag d. 21. november. 

Den lille udstilling viser klassisk julepynt som lyseholdere fra forskellige årtier, flagranker i rødt og hvidt, det sarte, hvide englehår og glitrende lametta, som kom til de danske juletræer fra Tyskland. Du kan også se fine tredimensionelle julekalendere, som forestiller alt fra flyvemaskiner til telefoner og blev populære i Danmark i 1940’erne og 1950’erne. 

Og så er der selvfølgelig også et par nisser og julemænd. Nissen er folketroens lille gårdbo, mens julemanden i virkeligheden er Skt. Nikolaj. Men de bliver tit blandet sammen – så det er op til dig at gætte, hvem der er hvem i montren? 

Hvis du er vild med den historiske julepynt, kan du kigge forbi Nationalmuseets Museumsbutik. Her kan du købe julepynt a la Peters Jul, for eksempel flagranker og trommer til juletræet, kopier af klippeark fra 1800-tallet og masser af håndlavet glaspynt. Et af butikkens nyere julehit er ”kanelpynt”; julepynt lavet af kaneltræ, som derfor dufter rigtigt af jul. Kom selv og duft – og glædelig jul! 

Den lille julepyntsudstilling kan ses i Nationalmuseets forhal fra d. 21. november 2013 og varer ikke lige til påske, men dog helt til d. 6. januar 2014. 
Den historiske julepynt i udstillingen er venligst udlånt af julepyntsfabrikanten Pobra – House of Christmas, som har julet siden 1938.
 

For yderligere oplysninger kontakt:
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf. 41 20 60 19. 
Museumsbutikken på Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 68 30.
Se mere og køb julepynten online på Museumsbutikkens hjemmeside.