Udfører en søgningSøg

De døde fester på Nationalmuseet efter lukketid

13. oktober 2013

De Dødes Dag på Nationalmuseet d. 2. november 2013 er inspireret af den mexicanske Día de los Muertos. Foto: Mille Gabriel.
De Dødes Dag på Nationalmuseet d. 2. november 2013 er inspireret af den mexicanske Día de los Muertos. Foto: Mille Gabriel.
Til De Dødes Dag på Nationalmuseet kan du opleve alt fra udstillinger og underholdning til mad, musik og workshops, hvor børn kan folde blomster og sprælle-skeletter og skrive et digt til en, de har mistet. Foto: Connie Sørensen.
Til De Dødes Dag på Nationalmuseet kan du opleve alt fra udstillinger og underholdning til mad, musik og workshops, hvor børn kan folde blomster og sprælle-skeletter og skrive et digt til en, de har mistet. Foto: Connie Sørensen.

Både levende og døde er velkomne, når Nationalmuseet fejrer De Dødes Dag lørdag d. 2. november på ægte mexicansk manér med mad, musik og masser af raslende skeletter. 

Døden bliver sjældent betragtet som noget særligt festligt på vores nordiske breddegrader - men tager du til Mexico og Mellemamerika, er døden en helt anden sag. 

Her mener man nemlig, at ens afdøde venner og slægtninge besøger de levendes land hvert år d. 1. og d. 2. november. Og hvad hungrer en død sjæl efter? En ordentlig fest, selvfølgelig. 

Og dét er Día de los Muertos eller De Dødes Dag. Her kan de døde få lov til at nyde alle deres yndlingslaster fra livet på jorden sammen med deres efterladte, som mindes dem med lækker mad, god musik, blomsterdekorerede altre og storgrinende kranier på alt fra gravsteder til sukkerkager. 

Traditionen kan måske virke makaber for udefrakommende, men i Mexico ser man døden som en naturlig del af livet. Det livs- og dødssyn kan du opleve lørdag d. 2. november kl. 18.00 – 22.00, når Nationalmuseet inviterer til De Dødes Dag efter lukketid med underholdning, udstillinger, mad og musik inspireret af den mexicanske Día de los Muertos. 

En særudstilling viser genstande fra De Dødes Dag og fortæller den lange historie bag den mexicanske dødedyrkelse. Her er blandt andet papmaché-skeletter af de legendariske Linares Brødre – Mexicos mest berømte papmaché-værksted. I biografen kan du se den animerede kortfilm ”Hasta los Huesos” (”Ned til skeletterne”) om det særlige mexicanske forhold til døden. 

De Dødes Dag er også for børn, og i børneworkshoppen kan man blandt andet dekorere kranier af ler, skrive et digt til en, man har mistet, folde blomster og klippe sprælle-skeletter. 
Eller hvad med at smage ”de dødes brød”? Restaurant Barburrito serverer varm kakao og mexicanske retter i forhallen hele aftenen. 

Musik skal der også til: Den anmelderroste, mexicanske sangerinde Edith Tamayo optræder med et særligt Día de los Muertos-repertoire i samarbejde med det latinamerikanske band Trio Domison. 
Rundt omkring i museets udstillinger kan du se kunstner Rama King Nashs fem installationer, som viser, hvad de døde måske ville fortælle os – hvis de kunne. 

Dét og meget mere kan du opleve på De Dødes Dag på Nationalmuseet lørdag d. 2. november kl. 18.00 – 22.00. 

Arrangementet er et samarbejde mellem Nationalmuseet og organisationen CKulturA. 

Se hele programmet for De Dødes Dag på Nationalmuseet.

Fakta: De Dødes Dag
- I Mexico er Día de los Muertos eller De Dødes Dag en af de vigtigste fester på året. 
- De Dødes Dag er en sammensmeltning af de katolske Allehelgens- og Allesjælesdage og ældgamle døderitualer fra blandt andet aztekerne og mayaerne, der beboede landet før den spanske erobring i 1521. 
- Festen er centreret omkring kirkegården og hjemmet. På kirkegården pyntes op med blomster, lys og sukkerkranier, og mange familier tilbringer natten mellem Allehelgen og Allesjælesdag ved familiegravstedet. 

For yderligere oplysninger kontakt:
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder. Tlf. 41 20 60 19.