Udfører en søgningSøg

Branden på Frihedsmuseet

28. april 2013

Update fredag 3. maj kl. 17.45
Den 2. maj bragte TV-programmet "Kulturen på News" et indslag, hvor det blev sagt, at overvågningskameraerne på Frihedsmuseet var skammelige, og at kvaliteten af optagelserne var for dårlige. Politiet har i dag oplyst, at det er caféens kameraer, de udtaler sig om. Politiet har intet at udsætte på kvaliteten af Frihedsmuseets overvågningskameraer, og "Kulturen på News" bringer derfor en dementi.

Update fredag 3. maj kl. 10.15
Nationalmuseet har bedt TV-programmet ”Kulturen på News” om at dementere faktuelle fejl i et telegram, der behandler overvågningen på Frihedsmuseet før branden den 28. april. Overvågning og sikkerhed på Frihedsmuseet – faktafejl i nyhedstelegram

Update torsdag 2. maj
Frihedsmuseet vil også i år markere Befrielsesdagen, 4.maj. 
Program for markering af 4. maj ved Frihedsmuseet

Update onsdag d. 1 maj 2013 kl. 10.50
Københavns Politi efterlyser vidner, der kan hjælpe med opklaringen af branden på Frihedsmuseet
Oplysninger om branden samt kontaktdata hos Kbh. Politi.   

Update tirsdag d. 30. april 2013 kl. 16.20
Meget tyder på at branden på Frihedsmuseet var påsat:https://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/04/30/152400.htm  

Update mandag d. 29. april 2013 kl. 16.30
Branden skyldes med stor sandsynlighed et aflukket mobiltoilet udenfor museet (Eksternt link til Jyllandsposten):https://jyllands-posten.dk/kultur/ECE5386939/museumsbrand-er-formentlig-opstaet-pa-mobiltoilet/

Update kl. 19:45: Ingen af de reddede genstande fra Frihedsmuseet har lidt uoprettelig skade. Alt ser ud til at kunne restaureres.

Update kl. 16:41: Nationalmuseets Bevaringschef bekræfter, at hidtil intet er gået tabt ved branden på Frihedsmuseet. Museets genstande og arkivalier er pakket i 600 flyttekasser, hvoraf 2/3 allerede er kørt til Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede.

Der er i de indkomne kasser kun fundet få genstande, bl.a. visse tekstiler og dokumenter, der er så skadet af vand og sod, at de må under kyndig behandling fra museets konservatorer. Både tekstil- og papirkonservatorer er i gang med arbejdet, og vil kunne redde de omtalte genstande, således at de atter kan indgå i museets udstillinger og arkiver.

 

Update kl. 15.10: Der er fortsat brandfolk på Frihedsmuseet, hvor kobbertaget er fjernet fra to af bygningerne. Ilden er under kontrol, reddede museumsgenstande og arkivalier er pakket i kasser og køres til Nationalmuseets Bevaringsafdeling.

En tredjedel af museumsbygningerne er meget medtagne. De kommende dages brandtekniske undersøgelser vil dels kaste lys over brandens årsager, og dels over, om bygningerne vil kunne reddes eller ej. Men at der ikke vil være normal adgang til museet et godt stykke tid fremover, kan der næppe være tvivl om. På Frihedsmuseet er man derfor nu i gang med overvejelserne om, hvordan den årlige markering af Befrielsen 4. maj kan finde sted.

 

Update kl. 11.15: På nuværende tidspunkt ser det ud til, at stort set alle genstandene er reddet.

 

Den 28/4 kort før to om morgenen udbrød brand i Frihedsmuseets cafe. Der er ikke sket personskade, men branden bredte sig til museet, hvor genstande med relation til Danmarks frihedskamp er udstillet.

Brandvæsnet har reddet en lang række effekter ud af bygningen, og museets personale arbejder på at danne sig et overblik over skaderne. Nationalmuseets konserveringsværksted i Brede blev tidligt søndag morgen varskoet, og er derfor klar til at tage sig af de reddede genstande så hurtigt som muligt, bl.a. med hensyn til skader fra sod, røg og vand.

Cafeeområdet er kraftigt skadet, men Frihedsmuseets arkiv er intakt. Men derudover er der endnu ikke overblik over skadernes fulde omfang.