Udfører en søgningSøg

Bornholms Museum og Nationalmuseet underskriver samarbejdsaftale

27. april 2013

Torsdag 25. april så et nyt museumssamarbejde dagens lys. Det skete, da det statsanerkendte museum Bornholms Museum og Nationalmuseet underskrev en samarbejdsaftale.

Aftalen skal styrke Bornholms Museum inden for kulturhistorisk forskning, formidling og arkæologiske udgravninger samt konservering og naturvidenskabelige undersøgelser. Det allerede eksisterende samarbejde om danefæ udbygges yderligere.

Det betyder, at Nationalmuseet inddrages i arkæologiske udgravninger på Bornholm, og sammen skal de to museer gennemgå de mange fundpladser med detektorfund, som Bornholm er så rig på. De to museer samarbejder allerede om to projekter om mønter fundet med detektor på Bornholm.
Nationalmuseet skal også inddrage Bornholm og Østersøområdet i sine fondsfinansierede forskningsprojekter, når det er relevant. Derudover skal Nationalmuseet og Bornholms Museum se på, hvilke fund fra vikingetiden og middelalderen, som kan deponeres på Bornholms Museum og indgå i den planlagte udvidelse af museets permanente udstilling.

Der er også gode samarbejdsmuligheder inden for marinarkæologien, hvor Nationalmuseet har ansvaret for farvandet omkring Bornholm, det er et arbejde, der udføres af Vikingeskibsmuseet i Roskilde, som på denne måde også kan styrke sin profil.

- Aftalen sikrer, at Bornholms Museum - trods sin noget isolerede placering tættere på Sverige, Polen og Tyskland end Danmark i øvrigt - kan udvikle sig og ikke bliver klemt i et museumslandskab, der i stadig stigende grad er præget af nye fusionerede museer. Samarbejdet vil give en række konkrete projekter liv på Bornholm og forhåbentlig også bringe den særegne bornholmske historie endnu længere ud i landet, siger direktør for Bornholms Museum Jacob Bjerring-Hansen.

Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen ser samarbejdsaftalen som en del af museets forpligtelser som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum.

- Vi har som hovedmuseum en forpligtelse til at samarbejde med landets museer og sammen med dem styrke indsatsen for et sammenhængende museumsvæsens udbygning. Det gælder ikke mindst inden for forskningen, og her spiller Bornholm med sine uendeligt rige fund en central rolle, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Samarbejdet er foreløbig aftalt frem til 2015, men det kan forlænges.

For yderligere oplysninger kontakt:
Jacob Bjerring-Hansen, direktør for Bornholms Museum. Tlf.: 56 95 07 35 / M: 25 60 11 64
Per Kristian Madsen, direktør for Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 00
Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16