Udfører en søgningSøg

Biler og burgere på Brede Værk

9. september 2013

Ford T-veteranbil.
Til Fordisme Festivalen kan de voksne få en køretur i en ægte Ford T eller Ford A veteranbil. Imens kan børnene tage en tur i radiobilerne eller lære at bygge deres egen sæbekassebil. Billede: Kåre Ekholm.
Sort Ford T-bil.
Fra 1913 til 1927 rullede de altid sorte Ford T-biler af samlebåndet i hundredvis hver eneste dag. I perioden blev der solgt over 15 millioner. Billede: Ford Motor Company.
Sort Ford T-bil.
cFoto: Kåre Ekholm.

Prøv livet som samlebåndsarbejder, få en tur i en original Ford T, byg din egen sæbekassebil og hør om Henry Fords helt særlige livssyn, når Brede Værk inviterer til Fordisme Festival med aktiviteter for både børn og voksne. 

Henry Ford er kendt som en af industrialiseringens helt store kanoner: Han grundlagde Ford Motor Company, og under hans ledelse blev samlebåndet udviklet og brugt i bilindustrien for første gang. Men Henry Ford var også en mand med et helt særligt syn på verden og lægger derfor navn til en hel filosofi, nemlig ”Fordismen”. 

Nu sætter Brede Værk, Nationalmuseets museum for industrikultur, Henry Ford og Fordismen i scene og omdanner sine lokaliteter til en bilglad festplads for hele familien i weekenderne d. 14. og 15. september og d. 21. og 22. september. 

Børnene kan køre i radiobiler. bygge deres egen sæbekassebil og konkurrere ved Brede Værks eget samlebånd. For de voksne er der teaterforestilling, hvor Henry Ford bliver vakt til live, foredrag om Fordismen i Danmark og ikke mindst en køretur i ægte en Ford T eller Ford A. 

Festivalen byder selvfølgelig også på mad med et amerikansk islæt, og man kan derfor købe kaffe, kage, popcorn, historiske Chabeso-sodavand - og ikke mindst burgere a la Henry Ford. De er udviklet af en dansk gourmetkok, som har ladet sig inspirere af amerikanske burgeropskrifter fra 1910’erne og 1920’erne og derefter sammensat en burger efter Ford T-konceptet: Enkle og lækre råvarer - intet overflødigt fyld. 

Fem dollars om dagen
Anledningen til Brede Værks Fordisme Festival er Golden Days 2013, som i år har filosofi som tema. Men hvad har biler og masseproduktion egentlig at gøre med filosofi og frihed? 

Henry Ford så det ene som vejen til det andet, da han i for 100 år siden, nemlig i 1913, introducerede verden for samlebånd og standardisering i bilproduktionen i Ford Motor Company i Detroit. 

Fords vision var nemlig ikke blot billige kvalitetsbiler. Hans drøm var et samfund, som gennem masseproduktion kunne forsyne forbrugerne med alt, hvad de behøvede - og til lave priser. For hvis arbejderne samtidig tjente nok til selv at kunne købe de varer, de producerede – jamen, så ville konflikter og slagsmål om samfundets goder forsvinde. 

Dét var grundideen i Henry Fords ”Five Dollar Day”, som han lancerede i 1914, hvor en - i datiden - usædvanlig høj løn skulle kompensere for det ensformige og nedslidende samlebåndsarbejde. 

Fordismen gjorde Detroit til USA’s hurtigst voksende by med en uhørt økonomisk vækst og fik arbejdere i tusindvis til at flokkes til byen for at få ansættelse på Ford-fabrikkerne, hvor ikonet, den altid sorte Ford T, rullede af samlebåndet i hundredvis hver eneste dag indtil 1927. 

I dag er Detroit gået fallit, byen er skrumpet ind til det halve, og dens bilfabrikker skal have hjælp af staten for at overleve krisen – men selve Fordismen lever i bedste velgående. 
Rationaliserings - og forbrugstanken er nemlig ikke gået over i historien. Den dag i dag præger Fords filosofi ledelsestankegangen i alt fra flybranchen til store supermarkedskæder. 

Information om Fordisme Festival på Brede Værk
Tid og sted: Fordisme Festival i weekenderne d. 14. og 15. september samt d. 21. og 22. september fra kl. 12 – 15 på Brede Værk, I.C. Modewegs Vej, 2800 Kgs. Lyngby. 
Gratis adgang.

Aktiviteter for børn:
Kl. 12.45 og 13.45 alle dage: I hal 6 hverver samlebåndsinstallationen ”maskinen” nye arbejdere to gange om dagen, hvor børn og voksne kan konkurrere om, hvem der er mest effektiv. 
Kl. 11 – 16 alle dage: I parken bag værket kan du køre en tur i radiobilerne. 
Kl. 12 – 15 alle dage: I værkstedet kan du bygge din egen sæbekassebil med hjælp fra Brede Værks tømrere.

Aktiviteter for voksne: 
Kl. 12 og 14 alle dage: På festivalen kan de voksne møde selveste Henry Ford i skikkelse af skuespiller Kasper Leisner på scenen i Brede Værks biograf i ”Manden der satte fart på verden”. 
Kl. 14.45 alle dage: På museets 2. sal holder seniorforsker på Nationalmuseet Lars K. Christensen foredrag om Ford i Danmark: ”Mellem Danmark og Detroit – da Ford producerede biler i København”.  
Kl. 12 – 15 alle dage: De voksne kan få en køretur i ægte en Ford T eller Ford A veteranbil.

OBS: Der er begrænset plads til alle aktiviteter (på nær radiobiler), og derfor bør billetter forhåndsreserveres på tlf.: 41 20 64 58. 

Brede Værks faste udstillinger er åbne fra kl. 10 – 16.

Se hele programmet for Fordisme Festivalen i anledning af Golden Days på Brede Værks hjemmeside. 

For yderligere oplysninger kontakt:
Signe Lykke Littrup, museumsinspektør på Nationalmuseet. Tlf. 41 20 64 03.
Lars K. Christensen, museumsinspektør og seniorforsker på Nationalmuseet. Tlf. 33 47 34 09.
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19