Udfører en søgningSøg

38.500 siders kirkehistorie om de danske kirker online

4. september 2013

Billede af Trans Kirke i Rindkøbing Amt.
På Danmarks Kirkers hjemmeside kan man blandt andet læse om Trans Kirke i Ringkøbing Amt. Foto: Danmarks Kirker, Nationalmuseet.

Nationalmuseets bogværk Danmarks Kirker har digitaliseret samtlige udgivne hefter om de danske kirker, som fra den 3. september er tilgængelige for alle interesserede. 

Alle hefter om de danske kirker udgivet af projektet Danmarks Kirker er nu tilgængelige online. Digitaliseringen betyder, at man kan læse om samtlige cirka 1550 kirker, kirkesale, kapeller og kirkegårde, der er beskrevet i Danmarks Kirker. Det svarer til cirka 38.500 A4-sider. 

Digitaliseringen sker ud fra et ønske om, at Danmarks Kirker når ud til dem, kirkeværkerne er tiltænkt. For selvom Danmarks Kirker er et videnskabeligt forskningsprojekt, retter hefterne sig også mod alle, som er interesserede i kirke- og kulturhistorie, fortæller David Burmeister Kaaring, som er redaktør på Danmarks Kirker og museumsinspektør på Nationalmuseet: 

- Hefterne giver oplysninger om den pågældende kirkes bygninger og inventar, for eksempel kalkmalerier og gravminder. På den måde giver digitaliseringen både mulighed for, at man kan læse om en række forskellige kirker eller søge efter konkrete oplysninger om en specifik kirke, for eksempel om en særlig altertavle, siger han og tilføjer: 

- Samtidig er det i år 80 år siden, Danmarks Kirker udgav de første kirkebeskrivelser. Vi fejrer digitaliseringen og 80-året med en udstilling om projektet og dets historie, som kan ses i Nationalmuseets forhal i hele september måned. 

De digitaliserede kirker omfatter kirkerne på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, i Sønderjylland og i de gamle Ribe, Århus og Thisted amter. Man kan desuden finde de hidtil beskrevne kirker på Fyn samt i Ringkøbing og Vejle amter. Disse områder er under udgivelse, og kirkebeskrivelserne digitaliseres, efterhånden som de udkommer. 

Læs mere om de mange kirker på Nationalmuseets side for Danmarks Kirker. 

Digitaliseringen er gennemført ved hjælp af bevilling fra Ministeriet for Ligestilling og Kirke. 

For yderligere information kontakt: 
David Burmeister Kaaring, museumsinspektør og redaktør på Danmarks Kirker. Tlf.: 41 20 61 34.
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf. 41 20 60 19.