Udfører en søgningSøg

Solvognen udlånt til udstilling i England

Solvognen.
Solvognen. Foto: Nationalmuseet.

Et af Nationalmuseets allervigtigste klenodier, solvognen, er i øjeblikket på visit i London for at være med i udstillingen ”Bronze” på Royal Academy of Arts.

Udstillingen, der består af mere end 150 af de fineste bronzeværker fra Asien, Afrika og Europa, er, med værker der spænder over 5000 år, helt enestående. Det er aldrig tidligere forsøgt, at lave en sådan tværkulturel udstilling i denne målestok.

Gennem fem årtusinder er bronze blevet brugt som en kunstnerisk udtryksform, og en del af udstillingen er dedikeret til selve processen ved bronzearbejde. Det skal give de besøgende mulighed for eksempelvis at udforske, hvordan forskellige støbeteknikker anvendes.

På denne måde giver udstillingen bl.a. et unikt indblik i bronzens fysiske egenskaber samt en sjælden mulighed for at se de vigtigste klenodier samlet på et sted.

Solvognens farefulde færd

Siden den blev fundet i 1902 har solvognen været udsat for lidt af hvert, og med turen til England er den nu på farten igen. Den har tidligere været vidt omkring og deltaget i adskillige internationale udstillinger, og gentagne gange siden fundet er den sågar blevet tvunget ud i svære strabadser.

Pløjet frem og brugt som legetøj

En septemberdag i 1902 blev der for første gang pløjet i Trundholm Mose på Nordvestsjælland. Bonden, der netop havde ramt nogle dele af solvognen med sit plovskær, troede, det var noget aflagt legetøj. Han tog delene med hjem til sine børn, så de kunne lege med det, men kort efter fik Nationalmuseet nys om fundet – bonden måtte aflevere byttet.

Udsat for attentat

Den 28. december 1960 blev julefreden på Nationalmuseet i den grad forstyrret, da en sindsforvirret mand bevæbnet med hammer smadrede solvognens montre. Motivet er ukendt, men det direkte attentat resulterede bl.a. i, at montren blev forstærket for at undgå en gentagelse.

I 1998 fandt man 21 nye dele fra vognen, og sammen med en mere solid montre end tilfældet var i 1960, er den i dag både endnu mere fuldkommen og bedre sikret end tidligere.

Solvognen befinder sig i øjeblikket i London, hvor den kan opleves som en del af udstillingen ”Bronze”, der vises på Royal Academy of Arts fra d. 15. september – 9. december 2012.

Solvognen efter attentatet på Nationalmuseet i 1960.
Solvognen efter attentatet på Nationalmuseet i 1960. Foto: Nationalmuseet.