Udfører en søgningSøg

Samtidskunstnere tvister oldtidsfund på Nationalmuseet

23. maj 2012

 

Den 1. juni åbner kulturministeren udstillingen Skabt af tiden – oldtiden udfordrer nutidskunsten, hvor kunstnere og forfattere griber fat i Nationalmuseets fund fra oldtiden.

Montage, simulation of 2112 Years Of Aurora Evolution by Katja Aglert
Montage, simulation of 2112 Years Of Aurora Evolution by Katja Aglert. 3D by Oskar Aglert.

Hvad sker der for oldtiden? Se, hør, lyt og mærk selv, når 28 internationalt anerkendte kunstnere fra 1. juni iscenesætter oldtidssamlingen på Nationalmuseet på en ny og anderledes måde.

Gennem maleri, tekst, performance, fotografi, film og lyd skaber de en unik dialog mellem fortiden, nutiden og fremtiden i udstillingen, Skabt af tiden, som kulturminister, Uffe Elbæk åbner 1. juni.

Samtidskunstnerne udstiller deres værker sammen med oldtidsfundene, og det åbner for parallelle fortællinger og fortolkninger.

Udstillingen gør historien levende og samlingens objekter mere nærværende ved at pege på strukturer, ideer og former i fortidens objekter, som går igen i nutiden.

Kunsthistorikeren Milena Høgsberg (MA, Curatorial Studies) og kunstneren Julie Sass (MFA og Cand. Phil.) har sammen udviklet udstillingen. De har udvalgt kunstnerne ud fra deres kunstneriske kvalitet og interesse i historien, mennesket, samfundet og i formidling.

Værkerne rummer både lyd, foto, video, skulptur, maleri, performance, installation og tekst, og hvert værk er udviklet til det rum, det bliver udstillet i.

Outsiderens blik

Samspillet mellem kunstværker og udstillingsrum er helt unikt forklarer Julie Sass:

- I løbet af det sidste år har kunstnerne researchet til deres værker i tæt dialog og samarbejde med Nationalmuseet, og værkerne er udviklet i samspil med de sale, de bliver udstillet i. De dialoger, der ligger forud for værkerne, har fået store æstetiske konsekvenser for kunstværkerne, siger Julie Sass.

Og Milena Høegsberg tilføjer:

- Udstillingen er en proces, som kan beskrives med den engelske term ”embedded”; det vil sige, at man som uafhængig enhed går ind i en eksisterende kontekst over en længere periode for at forstå den bedre. Som for eksempel “embedded journalism” i krigszoner. Vi og kunstnerne er kommet lidt ind under huden på museet, men holder samtidig det kritiske blik og den uafhængighed, man har som “outsider.”

Mannequin i funktionsløs kjole

Eksempler på værker er Charlotte Bergman Johansen, som med en mannequin i funktionsløs kjole kommenterer på bondekulturens fokus på individet og prestigefyldte beklædninger. Der er den svenske kunstnerduo Goldin & Senneby, som i en performance viser paralleller mellem fortidens møntsystemer og nutidens finansielle sektor.

Forfatteren Thomas Lagerman Lundme skaber med “Nationalmuseets Alfabet” plads til ny forståelse og fortolkninger af den del museets vokabularium, som bliver brugt i forbindelse med oldtidssamlingen.

Og Marianne Grønnows installation af store firkantede søjler og pyramideformede krystaller giver et bud på en futuristisk version af The Emerald City i The Wizzard of Oz eller A Space Odyssey.

Grønnow skaber en port ind til oldtidssamlingens begyndelse, og installationen breder sig og indkapsler samlingens montrer, som var hele rummet ved at gro til som en slags "forunderlig grotte. Søjlerne signalerer på en gang ruiner, stalaktitter og formationer fra en geologisk tid før nogen civilisation.

Yderligere information:

Skabt af tiden

Pressebilleder til Skabt af Tiden

Julie Sass. MFA og Cand. Phil. Tlf.: 30 42 12 29
Milena Høgsberg MA, Curatorial Studies. Tlf.: 2716 63 10
Henrik Schilling, Presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 33 47 30 07 / 24 67 67 82

Udstillingen er støttet af:
Dansk Tennis Fond, Knud Højgaards Fond, Kronprins Frederik og Prinsesse Marys Fond, Københavns Kommunes Billedkunstudvalg og Statens Kunstråd.

De deltagende kunstnere og forfattere :

Annette Abrahamsson (SE), Katja Aglert (SE) Ruth Campau (DK), Marianne Therese Grønnow (DK), Mette Hersoug (DK), Saskia Holmkvist (SE), Hans Holten (DK), Nicolai Howalt (DK), Henrik Plenge Jakobsen (DK), Charlotte Bergmann Johansen (DK), Joachim Koester (DK), Tomas Lagermand Lundme (DK), Marie Søndergaard Lolk (DK), Rasmus Møbius (DK) , Bodil Nielsen (DK), Ursula Andkjær Olsen (DK), Unnar Örn (I), Olivia Plender (UK), Merete Pryds Helle (DK), Mille Rude (DK), Katya Sander (DK), Julie Sass (DK) Goldin & Senneby (SE), Astrid Svangren (SE), Jonas Hvid Søndergaard (DK), Trine Søndergaard (DK), Gitte Villesen (DK).