Udfører en søgningSøg

Guldarmbånd fra Saharaekspedition til Etnografisk Samling

3. september 2012

Guldarmbånd fra Sahara-ekspedition.
Guldarmbånd. Foto: Nationalmuseet.

”Vi besøgte en Dag en sort Guldsmed i Negerbyen og saa, hvorledes han i sit lille Lerhus paa sin primitive Esse forfærdigede smukke smagfulde Armbaand af Guld indlagt med Haar af Elefantens Hale – det skal bringe Lykke – og prægtige Fingerringe og Broscher, som vilde klæde mangen en hvid Dame.”

Sådan bekriver ekspeditionsleder Ole Olufsen i sin bog ”Hvor Nigeren vander” de omstændigheder, hvorunder hans biologi-medarbejder, Olaf Hagerup, købte det armbånd, som netop er indgået i Etnografisk Samling.

Året er 1923. Ud over Olufsens meget personlige beretning om rejsen i den nævnte bog (hvor synet på afrikanere fremstår en del anderledes end i dag), er en del af rejsen desuden beskrevet i Olaf Hagerups dagbog, som Etnografisk Samling fik med i købet ved anskaffelsen af guldarmbåndet. Sælgeren er Hagerups barnebarn, Helle Nexø Husum, og midlerne til armbåndet er skænket af Ny Carlsberg Fondet.

Olufsen er bedst kendt for sine indsamlinger fra Pamir, behandlet i Ester Fihls ”Exploring Central Asia” fra 2002 i Carlsbergfondets Nomadeserie.

Fra Ole Olufsens Saharaekspeditioner i 1920’erne har Etnografisk Samling en lang række brugsgenstande indkøbt af Olufsen selv, bl.a. et stort tuaregtelt og udstyr til kamelkaravaner, beklædningsgenstande og smykker.

Fra Olaf Hagerups ekspeditionsindkøb har Etnografisk Samling købt eller modtaget bl.a. våben, brugsgenstande og smykker. Men ikke noget, der minder om dette usædvanlige guldarmbånd.

Af: Inge Damm