Udfører en søgningSøg

Dan Turèll-medalje udstilles på Nationalmuseet

19. marts 2012

Forside af Dan Turéll-medaljen
Forside af medaljen
Bagsiden af Dan Turél-medaljen
Bagsiden af medaljen

Frem til 19. maj udstiller Nationalmuseet den nye Dan Turèll medalje, som er skabt af billedkunstneren Barry Willmont.

På digteren og forfatteren Dan Turèlls fødselsdag 19. marts overrakte Dan Turèll Selskabet den første Dan Turèll medalje. Den gik til forfatteren og dramatikeren Astrid Saalbach.

Det er medaljøren og billedkunstneren Barry Wilmont, der har udført den 300 gram tunge bronzemedalje, som nu præsenteres på en lille udstilling i Nationalmuseets forhal.

Medaljen bærer digterens profil på forsiden. På bagsiden ses hans IBM-maskine, bogreol og udstoppede grib. Disse genstande er også med i Nationalmuseets udstilling. Gribben kaldet Gilbert tilhørte Dan Turèll, Han anskaffede den for at tirre en pantefoged ved navn Grip, som besøgte forfatteren, da gammel skattegæld skulle inddrives. Gilbert ejes i dag af galleriejer Tom Christoffersen, København.

Skabt af Barry Wilmont

Siden 1966 har Barry Wilmont udført en lang række medaljer med motiv af både danske og udenlandske personligheder.  Han er stærkt inspireret af renæssancens medaljekunst. Især renæssancekunstneren Pisanello er Barry Wilmonts store forbillede

Dan Turèll medaljen er skabt efter cire perdue metoden, som er en af verdens ældste støbemetoder. Arbejdsmetoden er lang og vanskelig, og det kræver stor erfaring. Arbejdsprocessen vises i udstillingen fra skitser over gipsklodser og modellervoks til voksafstøbninger, inden den endelige medalje kan støbes.  


Dan Turéll i Skt. Peder Stræde 1979
Dan Turéll i Skt. Peder Stræde 1979

Medalje til Astrid Saalbach

Dan Turèll medaljen gives til forfattere, digitale formidlere og andre, som efter Dan Turèll Selskabets opfattelse arbejder i Dan Turèlls ånd. I år tilfaldt medaljen forfatteren og dramatikeren Astrid Saalbach.

”Dan Turèll Selskabet ønsker at anerkende Astrid Saalbachs vedholdende afkodning af livets paradoksalitet i et sanseligt og bevægende formsprog. Astrid Saalbach blotlægger livet og lader os se ind i sindets skrøbelige og sårbare rum med en næsten umærkelig universel ømhed som grundstemning”, hedder det blandt andet i selskabets motivation for at give hende den allerførste Dan Turèll medalje. 


Udstillingen løber frem til 19. maj.

Dan Turéll på Rønne torv i 1983
Dan Turéll på Rønne torv i 1983

Hvem var Dan Turèll

Forfatteren Dan Turèll (1946-93) er kendt for sine barne- og ungdoms-erindringer i bogen Vangedebilleder fra 1975. Senere kom værker som Onkel Danny fortæller og den populære krimiserie med en navnløs detektiv, filmatiseret med Michael Falch i hovedrollen. Dan Turèll har en stor litterær produktion bag sig, både som lyriker og prosaist. Bogen T”ja-a Cha Cha” er digte fra 1992-1993 og Dan Turèlls sidste udgivelse.