Udfører en søgningSøg

Bornholmsk relikviekors er sandsynligvis tomt

20. november 2012

Nationalmuseet åbner ikke relikviekorset fra Østermarie. Indholdet er næppe bevaret, da korsets sammenføjning gaber.

Det store og velbevarede relikviekors, som amatørarkæologen Kim Lund-Hansen fandt sammen med en mindre sølvskat ved Østermarie på Bornholm, bliver ikke åbnet. Nationalmuseets konservatorer har nemlig konstateret et cirka en millimeter stort åben gab langs korsets side; der hvor korsets to halvdele mødes og er lukket med en nitte.

Det betyder, at ilt og fugt er trængt ind i korsets hulrum i de hundredevis af år, det har ligget i jorden. Dermed er det meget usandsynligt, at relikviekorset stadig rummer sit oprindelige indhold, da træ og andet organisk materiale vil være nedbrudt og dermed forsvundet.

- Sandsynligheden, for at noget er bevaret inde i korset, er meget lille, og det er uforsvarligt at åbne korset alene af den grund, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Han ønsker at bevare et så helt og enestående stykke danefæ så intakt som muligt og respektere den ubrudte helhed, som korset repræsenterer.

En del af Østermarieskatten befinder sig stadig i en stor jordklump på Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede. Nationalmuseets konservatorer begynder snart at udgrave de dele af korsets kæde og de mønter, som røntgenbilleder afslører stadig ligger gemt i jordklumpen. Det kan yderligere præcisere det tidspunkt, hvor skatten blev gemt af vejen i den bornholmske muld.

Relikviekorset er fremstillet mellem 1075 og 1125 e.Kr. et sted i Norden med inspiration fra Det Byzantinske Rige.
Relikviekorset dukkede op sidst i september ved Østermarie. Korset har oprindelig indeholdt et relikvie, sandsynligvis en splint af Kristi kors. Det er fremstillet mellem 1075 og 1125 e.Kr. et sted i Norden med inspiration fra Det Byzantinske Rige. Foto: Bornholms Museum.
Røntgenfoto af Østermarieskatten. Der ses en sølvkæde samt et par mønter helt ude til højre. Foto: Nationalmuseet.
Røntgenfoto af Østermarieskatten. Der ses en sølvkæde samt et par mønter helt ude til højre. Foto: Nationalmuseet.