Udfører en søgningSøg

Fra plovmand til bronzespand!

25. januar 2011

Den 15. februar får vi ny 500-kroneseddel. Denne gang er motivet Dronning Alexandrines Bro og et oldtidsklenodie: bronzespanden fra Keldby. Keldbyspanden kan ses i Nationalmuseets permanente udstilling rum 16. En lille trykt gå-selv-guide viser dig vej til alle fem fornemme oldtidsfund fra de nye pengesedler

Bronzespanden fra Keldby på Møn blev fundet ved pløjning af en bakke ved ”Trehøje” i 1827. Den er elegant formet og blev formentlig fremstillet i det 4. eller det tidlige 3. århundrede f.Kr. De næsten hvirvlende palmetter, som spanden er ornamenteret med, kan fortælle os, at spanden er et græsk arbejde. Betegnelsen ’græsk’ dækker over vide områder. Spanden fra Keldby kan være lavet i Korinth, i Makedonien eller i en af de mange græske kolonier ved Sortehavet eller i Syditalien.

En spand med vin

Navnet “Keldby-spanden” kan lyde lidt tørt og trist. Man kommer let til at tænke på en gulvspand. Men det er der ingenlunde tale om. Vi står overfor et smukt, græsk bronzekar, der i Sydens solbeskinnede egne blev brugt som beholder for vin ved fest og drikkelag. I hanken har en tjener båret spanden ind, og med øseskeer blev vinen hældt over i drikkebægrene.

En græsk luksusgenstand

Den tidlige jernalder i Nordeuropa faldt sammen med et højdepunkt i den græske kultur. Græske luksusgenstande fandt vej til de centraleuropæiske fyrster, men forbindelserne videre nordpå var svage. Fra 500-200 f.Kr. var Norden stort set afskåret fra det sydlige Europa. Kun få pragtgenstande fra Sydeuropa fandt vej til vores breddegrader. Derfor er Keldbyspanden et fornemt eksemplar i Nationalmuseets oldtidssamling.

Yderligere oplysninger:
Om Keldbyspanden: Flemming Kaul, flemming.kaul@natmus.dk  

Fakta om de nye pengesedler

De nye pengesedler med motiver tegnet af kunstneren Karin Birgitte Lund, forventes udgivet af Nationalbanken efter følgende plan: