Udfører en søgningSøg

Dansk Vestindien – en koloni bliver til

10. februar 2011

Kom tæt på et næsten glemt kapitel fra Danmarks storhedstid, når Nationalmuseet åbner dørene til udstillingen ”Dansk Vestindien – en koloni bliver til” den 2. april 2011. Udstillingen fortæller historien om grundlæggelsen af det danske sukkereventyr, om afrikanske slaver og danske koloniherrer, men også om en smuk arkitektur, der den dag i dag præger de Vestindiske Øer. 

Det er næsten hundrede år siden, at Danmark solgte de Vestindiske Øer, men arven fra den danske kolonitid kan stadig opleves – både i Vestindien og nu også på udstillingen ”Dansk Vestindien – en koloni bliver til” på Nationalmuseet.

Slavestationer, forter og palæer

Fra 1670 til 1820 skød fire forter, to slavestationer, tre byer og adskillige kirker op i Dansk Vestindien, og ikke mindst hundredvis af plantager. De afrikanske slavers uendeligt hårde arbejde i sukkermarkerne indtjente formuer til danskerne. Formuer, som igen blev investeret i smukke palæer og luksus herhjemme, blandt andet kendte bygninger som Odd Fellow Palæet og den franske ambassade på Kongens Nytorv i København.

Oplev skønheden og gruen

Udstillingen fortæller om grundlæggelsen af kolonien, om danske koloniherrer og afrikanske slaver, men også om slavernes efterkommere og De Vestindiske Øer i dag. Oplev skønheden gennem arkitekturtegninger, landkort og historiske billeder. Og oplev gruen gennem slavernes skæbnefortællinger. Se hvor adelen boede i København med deres sorte page.

En række videointerviews med markante personer fra St. Thomas og St. Croix i dag runder udstillingen af. Arkitekturens og landskabernes vemodige skønhed sætter den grumme historie om koloniens første 150 år i perspektiv.

Udstillingen er udarbejdet af arkitekt Ulla Lunn og bliver efterfølgende vist på Flensburger Schiffahrtsmuseum og Herregårdsmuseet Gl. Estrup.

Yderligere information:

Læs mere om Dansk Vestindien på www.denvestindiskearv.dk 

Dansk Vestindien – en koloni bliver til - fra 2. april - 23. oktober 2011