Udfører en søgningSøg

Se Danmarks svar på Egyptens mumier

5. maj 2008

Hvornår har du sidst vist dine børn Solvognen eller Danmarks svar på Egyptens mumier – vores velbevarede forfædre fundet i moserne? Måske tiden er kommet nu, hvor udstillingen ”Danmarks Oldtid” på Nationalmuseet bliver genåbnet. Udstillingen byder på et væld af gamle og nye fund. Se bl.a. romerske sværd, lange smukke ravkæder, vikingesølvskatte og Huldremosekvinden. I Børnenes Museum kan familiens mindste tage en ”sejltur” i vikingeskibet. Og så er det hele ganske gratis!

Huldremosekvinden

Godt halvdelen af de fund, som kan opleves i den nye Danmarks Oldtid, er helt nye i forhold til den gamle udstilling. Blandt andet Huldremosekvinden fra Djursland, der kom drabeligt af dage omkring år 100 efter vores tidsregning. Huldremosekvinden blev hugget ned og smidt i mosen, fuldt påklædt med nederdel, tørklæde og to skindkapper. Huldremosekvinden selv og hendes tøj er usædvanligt velbevaret – men fredelig ser hun ud, som hun ligger dér med en baggrund af krogede mosetræer.

Verdens største samling af romerske sværd

Velbevarede moselig er ikke det eneste resultat af mosens fantastiske evne til at konservere. Man kan også se flere tusinde år gammelt krigsbytte: Hele træskjolde, kastespyd, seletøj og spillebrikker af ben. Desuden har Danmark utroligt nok verdens største samling af sværd fra romerriget, som i tidens løb er endt som offergaver i mosen.

Let at finde rundt

Der er gjort meget for at øge overskueligheden i den nye udstilling. Highlights er fremhævet, så de ikke er til at overse. Supplerende fund og korte tekster gør det muligt at dykke yderligere ned i historien, og siddepladser inviterer til at sætte sig og hvile benene. Med en gennemgående tidslinje kan du hele tiden orientere dig om, hvor i historien, du nu er – for 1000 år går hurtigt!

Yderligere oplysninger:

Danmarks Oldtid