Udfører en søgningSøg

Københavns ældste springvand tilbage på plads

9. april 2010 

Mandag d. 12. april kl. 11.00 genopsætter Nationalmuseets skulpturkonservatorer i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune den nyrestaurerede figurgruppe på Caritasbrønden på Gammeltorv i København. Springvandet er Københavns ældste, og i de sidste fem måneder er figurgruppen blevet afrenset, patineret og forgyldt, så springvandet nu står flot og strålende, parat til at springe med guldæbler på Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2.s  fødselsdag d. 16. april.

På foranledning af Københavns Kommune Center for Park og Natur nedtog Nationalmuseets skulpturkonservatorer figurgruppen 5. november 2009, fordi den var blevet overgroet med kalk og smuds. Figurgruppen, der er af bronze, er siden blevet trykblæst med lavapulver, der skånsomt renser overfladen. Herefter er den blevet patineret med kemiske væsker blandet efter opskrifter der er blevet brugt i generationer. Til sidst er udvalgte områder blevet bladforgyldt med ægte guld på ny, så de nu står rigtig flot fremhævet imod den mørke patina.

Københavns ældste springvand

Caritasbrønden er Københavns ældste springvand og Danmarks eneste bevarede renæssancebrønd. På blandt andet Dronning Margrethes fødselsdag springer det med guldæbler, dvs. kobberkugler belagt med 24 karat guld. Caritasbrønden er bygget i 1608 af Christian 4. over en af byens brønde, så borgerne kunne hente frisk vand. Under springvandet findes stadig den seks meter dybe murede brønd, hvortil der er adgang gennem en lem i torvets brostensbelægning. Den er ikke mere fyldt med vand, men står som et mystisk, glemt rum.

Figuren er udformet af billedskæreren Statius Otto og støbt af bronzestøberen Peter Hoffmann, der stammede fra Nürnberg, men arbejdede i Danmark. Bronzen til støbningen blev leveret fra Kronborg Gjethus og stammer fra danske kirkeklokker, der var blevet beslaglagt af Christian 4. i årene 1601-02 med henblik på kanonstøbning - men bronzen kunne jo også bruges til andet!

Yderligere oplysninger:

  • Metalkonservatorer: Anders Ekstrøm Løkkegaard 3347 3584  
  • Metalkonservatorer:Torben Holst 3347 3553
  • Pressekontakt: henrik.schilling@natmus.dk, 3347 3007