Udfører en søgningSøg

Istedløven flyttes og forvandles fra grønspættet til gyldenbrun


Fredag den 26. marts 2010 kl. 9 blev Istedløven flyttet. I første omgang til Tøjhusmuseets gård, hvor den kan være i sikkerhed mens den nødvendige restaurering foretages inden rejsen til Tyskland. Det er især indvendige bolte og forrustede beslag, der skal udskiftes og så skal løvens hale sættes ordentligt på. Til sidst skal løven patineres i en gyldenbrun farve, som er en løve værdig, i stedet for den nuværende grønspættede pels.

Fredag den 26 marts blev et mindre midlertidigt stillads opbygget ved Istedløven for at løftestropper kan placeres rigtigt på skulpturen. Herefter flyttes den til Tøjhusmuseets gård, hvor der er gjort plads til, at Nationalmuseets konservatorer i de næste måneder kan arbejde med den. 

Istedløvens forvandling

På baggrund af Nationalmuseets undersøgelser af Istedløven har Kulturministeriet bedt museets skulpturkonservatorer om at hjælpe med følgende: Efter Istedløven er placeret i Tøjhusmuseets gård, skal alle indvendige bolte og forrustede beslag udskiftes med nye af bronze/ rustfast stål. Udvendige synlige forrustede naglerester fjernes og de derved fremkomne huller udfyldes med bronze. Derefter afrenses Istedløven for gammel patina, der kan indeholde stoffer, der forøger hastigheden på statuens nedbrydning. Herefter nypatineres den i en gyldenbrun nuance efter gamle håndværksmæssige metoder og overleverede opskrifter.

Yderligere oplysninger:
Metalkonservatorer: Anders Ekstrøm Løkkegaard 33473584
Metalkonservatorer: Torben Holst 3347 3553
Pressekontakt tlf. 33473007

Historien om Istedløven

Mange har set Istedløven, der sidder på Kierkegaards Plads ved Tøjhusmuseet spejder ud over kanalen. Men færre ved måske, hvad det er for en løve? Den siddende Istedløve er skabt i 1859-60 af den danske billedhugger H.W. Bissen til minde om de faldne danske soldater ved Slaget på Isted Hede i 1850. Den blev oprindelig opstillet på Sankt Marie Kirkegård i Flensborg. Her stod den dog ikke længe. Efter det danske nederlag ved Dybbøl i 1864 blev Istedløven ført til Berlin som krigsbytte og symbol på den tyske sejr. Først i 1945, på initiativ af Henrik V. Ringsted, korrespondent for Politiken, kom statuen til København, hvor den blev overgivet til Christian d. X. Statuen har siden været placeret først i og sidenhen udenfor Tøjhusmuseets gård. Nu skal Istedløven tilbage til Sankt Marie Kirkegård i Flensborg, og Kulturministeriet har bedt Nationalmuseet sikre at den kommer frem i god stand.