Udfører en søgningSøg

Jellingstenene under lup

3. januar 2009

En uvurderlig del af Danmarkshistorien, der samtidigt er et stykke verdensarv, har det rigtig dårligt. Dét blev fastslået i efteråret, hvor Nationalmuseet offentliggjorde resultaterne af 1½ års omfattende undersøgelser af Jellingstenene. I den kombinerede film- og udstillingssatsning ”Jellingstenene under lup” kommer man med eksperterne ind bag runestenenes ”facade” og ser og hører, hvad undersøgelserne afslørede. Og her får man også runestenenes historie, fra da de blot var sten over deres tilhugning til prægtige runesten og frem til i dag, hvor deres tilstand er kritisk

Nationalmuseets konservatorer fastslog sidste år, at bevaringstilstanden for den lille Jellingsten fra omkring år 950 og med den kendte indskrift ”Gorm konge gjorde disse kumler efter Thyra sin kone, Danmarks bod”, er yderst kritisk. En alvorlig situation for det dokument, der bærer ordet ”Danmark” for første gang på dansk jord. Samtidig er tilstanden af den store rigt ornamenterede Jellingsten, der omkring år 965 bekræftede kristendommen som officiel religion i Danmark, bekymrende.

1½ års undersøgelser af de to runesten viste, at der er opstået revner og hulrum, og at detaljer på stenene allerede er gået tabt for evigt. Faktisk kan stenene ikke tåle at stå ude under åben himmel længere, hvis også fremtidige generationer skal kunne nyde de smukke runeindskrifter, Kristus og det store løvedyr omviklet af en slange.

Jellingstenenes storhed – og forfald

Den nye udstilling giver mulighed for at komme helt tæt på historien fra dengang i Jellings storhedstid, hvor stenene blev tilhugget og rejst, via senere tegninger og aftryk videre til den moderne videnskabelige dokumentation af deres forfald gennem mange års påvirkning af regn og frost – og overraskende nok også dryp fra bladlus, der giver næring til både lav og alger øverst på den store runesten. 

Omdrejningspunktet for udstillingen er en 20 minutter lang billedrig film, hvor eksperter fortæller om stenenes internationale værdi og om de målinger og non-destruktive metoder, der er blevet taget i anvendelse for at fravriste stenene oplysninger om deres tilstand. I udstillingen kan man røre ved sunde og ”rådne” sten og se forunderligt farverige mikroskopoptagelser af forskellige bjergarter, bl.a. af en, der er meget lig den store, rødspættede Jellingsten. 

Yderligere oplysninger:

  • Museumsinspektør: Hans Ole Matthiesen, 7587 2350, Hans.Ole.Matthiesen@natmus.dk 
  • Pressefotos m.m.: PR og marketingkoordinator, Jesper T. Møller, 3347 3006, jtm@natmus.dk