Udfører en søgningSøg

Idékonkurrence: Hjælp Jellingestenene

1. September 2009

Runestenene i Jelling slår revner. En åben idékonkurrence skal være med til at finde det bedste bud på en bygning eller klimaskærm, som sikrer de to sten samtidig med, at de bevares på stedet ved kirken og de to store høje.

De berømte runesten i Jelling, som både er danmarkshistorie og på UNESCO’s liste over verdensarv, er i dårlig tilstand. Derfor har Kulturarvsstyrelsen i samarbejde med Nationalmuseet og Akademisk Arkitektforening udskrevet en åben idékonkurrence, som handler om at beskytte de to runesten, der indgår i et af Danmarks vigtigste kulturarvsmindesmærker: Jelling-monumentet. 

Jelling-monumentet består af to runesten, de to store gravhøje – Nordhøjen og Sydhøjen – og Jelling Kirke. Monumentet er et kendt og værdsat anlæg i Danmark, der vidner om Danmarks fødsel for ca. 1000 år siden. 

Monumentet er ét af de tre danske kulturarvssteder, som er optaget på UNESCO’s verdensarvliste. De to øvrige er Kronborg og Roskilde Domkirke. Desuden har Grønland Ilulissat fjorden med på listen over verdensarv.

Runestenene er desværre under nedbrydning bl.a. på grund af det danske vejrlig, og der skal derfor gøres noget nu, som kan stoppe nedbrydningen. Planen er at bygge en klimaskærm og eller bygning op omkring stenene, dér hvor de står, således at klimaet fremover konstant kan kontrolleres og styres. 

Stenene skal fortsat kunne betragtes, og brugen af Jelling Kirke skal uhindret kunne fortsætte. 
”Opgaven rummer derfor store udfordringer af historisk, landskabelig, arkitektonisk og designmæssig karakter. Det er imidlertid håbet, at konkurrencen kan frembringe det rigtige forslag til løsning af den svære opgave,” siger formand for dommerkomiteen, Kulturarvsstyrelsens direktør Steen Hvass.

Konkurrencen er åben for alle, og tilgangen kan f.eks. være af kunstnerisk, arkitektonisk og landskabelig art.  de bevares på stedet ved kirken og de to store høje.

Konkurrenceperiode: 26. august – 18. november 2009.