Udfører en søgningSøg

Danmarks Oldtid genåbner i nyt design

17. maj 2008

I dag genåbner udstillingen Danmarks Oldtid efter flere års ombygning i et helt nyt og moderne design. Kendte highlights som Solvognen, Egtvedpigen, det store sølvkar fra Gundestrup og vikingernes skatte har fået en central placering midt i rummene. Halvdelen af de fund, som kan beundres i den nye udstilling er helt nye i forhold til den gamle udstilling. Se bl.a. de velbevarede rester af Huldremosekvinden, der kom drabeligt af dage omkring år 100.

Den nye udstilling sætter Danmarks forhistorie fra ca. år 13.000 f. Kr. til 1050 e. Kr. ind i en global sammenhæng med masser af ”vinduer” ud mod omverdenen. Danmark har ikke kun i de seneste århundreder haft tætte forbindelser med udlandet. Sunde, bælter og have var oldtidens motorvej, så siden stenalderen har Danmark haft særdeles god adgang til Europa og nu og da helt til Mellemøsten. Faktisk har flere af udstillingens highlights fundet vej over store afstande, bl.a. stammer det store sølvkar, Gundestrup-karret fra det nuværende Rumænien eller Bulgarien.

Nye highlights

Har man tidligere besøgt Danmarks Oldtid, skal man ikke være bange for, at det blot er det samme, der er at se. Op imod halvdelen af de 12.000 genstande er helt nye i forhold til den gamle udstilling. En af ”nyhederne” er Huldremosekvinden fra Djursland, der blev hugget ned og smidt i mosen. Hun selv og hendes tøj er usædvanligt velbevaret. Faktisk står vi her over for den eneste fuldt bevarede kvindedragt fra jernalderen.