Udfører en søgningSøg

Solvognen og vikingeskib en del af dansk kulturkanon

25. januar 2006

To af de ypperste museumsgenstande fra vor fælles fortid er nu også en del af den kulturkanon, som kulturministeren har præsenteret. Nationalmuseets helt unikke og mere end 3400 år gamle Solvogn er blevet bedømt til at høre blandt de 12 uundværlige værker inden for dansk billedkunst. Derfor vil Solvognen i løbet af få dage atter blive udstillet på Nationalmuseet, hvor enhver - ganske gratis - kan opleve dens skønhed og fornemme auraen af fortidens fromhed

Solvognen blev fundet i Trundholm Mose i september 1902 og er den eneste af sin art i verden. Som sådan er den et ikon for både dansk bronzealder og dansk oldtid i det hele taget. I øjeblikket er hesten med den gyldne skive under nedpakning sammen med alle de andre genstande fra udstillingen Danmarks Oldtid, som genåbner i maj 2008. Imidlertid vil Solvognen om nogle dage ekstraordinært, når de sikringsmæssige forhold er blevet afklaret, blive genudstillet i en periode. Hvor længe den bliver udstillet er endnu ikke afklaret, idet den muligvis bliver udlånt til et andet dansk museum, inden den vender tilbage til den nye Danmarks Oldtid.  

En anden oldtidsgenstand, nemlig Skuldelev 2-skibet, der findes på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, er også med i den nye kanon. Solvognen er udtaget i kategorien "Billedkunst" og vikingeskibet i "Design og kunsthåndværk". I dag kender vi ikke navnene på de formgivere og håndværkere, som skabte de to genstande, men de er unikke på hver sin måde.

Yderligere information:

Museumschef Per Kristian Madsen, tlf.: 33 47 39 00, per.kristian.madsen@natmus.dk
Pressekontakt tlf.: 3347 3007

Mere om Solvognen