Udfører en søgningSøg

Renæssancens krydrede festmiddage

6. april 2006    

Kronprinsebrylluppet mellem Frederik og Mary var ingenting sammenlignet med den fest, der blev afholdt den 15.oktober 1634 - her fejrede Christian 4. sin søns bryllup med Magdalena Sibylla af Sachsen i København. Det blev den største fest nogensinde holdt i kongeriget.

Maleri af renæssance-middag.
Maleri af renæssance-middag.

Renæssancen var et standssamfund, hvor den ydre fremtræden var udtryk for rang og betydning. Adelen viste sin høje position gennem bolig, udstyr og dragter, ved overdådige fester – og fornemme begravelser, der sikrede eftermælet.

Med renæssancen fik de store royale fester nyt indhold. Prins Christians bryllup strakte sig over fjorten dages festivitas, spækket med begivenheder, der alle kom til at fungere som en iscenesættelse af kongens magt, bl.a. ved de store tafler, hvor såvel afviklingen, som dekorationerne, borddækningen, bordplanen og maden skulle understrege kongens fortræffelighed og sociale overlegenhed.

Vi ved ikke, hvad der blev serveret til disse tafler, men vi ved en del om, hvad kongen bestilte af fødevarer og drikke. Vil man vide, hvordan maden fra denne tid smagte, må man gå til det bevarede kogebogsmateriale, og her afsløres det, at man spiste mange retter, der var kendte allerede i middelalderen.

Yderligere oplysninger:

  • Poul Grinder-Hansen, tlf: 3347 3154, poul.grinder.hansen@natmus.dk